Nieuw record: Gezin Bouwdewijns uit Mariahout bij elkaar 1333 jaar

6 september 2012 om 20:54
nl
De oudste families van Brabant blijven maar tegen elkaar opbieden. Maar dit nieuwe record lijkt eigenlijk niet te breken: het gezin Bouwdewijns zet een enorm scherpe leeftijd van 1333 jaar neer. De achttien broers en zussen wonen bijna allemaal nog binnen een straal van elf kilometer van het ouderlijk huis in Mariahout.
Geschreven door

Met die opgetelde leeftijd van 1333 steken ze met kop en schouders boven de vorige families uit die zich bij Omroep Brabant aandienden: De familie Van der Lee uit Vlijmen (949 jaar) stond eventjes aan kop, maar werd al snel overtroffen door onder meer de familie Van de Dungen uit Gilze (1008 jaar) en de familie Heijnemans uit Stevensbeek (1162 jaar).
Recept: sterk geslacht en niet rokenHet gezin Bouwdewijns telde in den beginne negentien kinderen, maar een is er inmiddels overleden. De rest is volgens Jan Bouwdewijns, 72 jaar, nog erg vitaal. De jongste is 62 en de oudste is 83. Er zitten twee tweelingen bij. Niettemin heeft moeder Anna een flinke klus geklaard door in 21 jaar tijd negentien kinderen op de wereld te brengen.
Jan Bouwdewijns: "We zijn natuurlijk allemaal kerngezond geboren. Maar we leven ook redelijk behouden. Weinig drank, geen drugs en niemand van de familie rookt!"
Super BrabantsDe leden van de familie Bouwdewijns zijn erg trouw aan hun geboortegrond. Een van de zussen woont in Canada, de rest van het boerengezin woont in een straal van elf kilometer van de ouderlijke boerderij in Mariahout. Bijna alle kinderen zijn daar ook geboren. Vader Piet Bouwdewijns komt uit Aarle Rixtel. Hij ontmoette moeder Johanna van Rooij in Beek en Donk, ze trouwden in Aarle Rixtel en breidden de familie uit in Mariahout.
Een echte Brabantse familie dus, vindt Jan Bouwdewijns: "We leven bourgondisch, maar zijn ook harde werkers. Veel broers en zussen hadden of hebben een eigen bedrijf."
Hecht gezinToen ouders Piet en Anna 25 jaar waren getrouwd, ging de hele bups op de foto. Die hangt nog in het groot bij alle broers en zussen aan de muur, weet Jan Bouwdewijns te vertellen. Ze hebben nog veel contact met elkaar en in al die tijd is niemand buiten de boot gevallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.