B en W Eindhoven nuanceren fors drugsgebruik

EINDHOVEN - Burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven zijn onder de indruk van een internationaal drugsonderzoek op basis van rioolwater. Een aantal milieu-instituten nam vorig jaar maart in onder meer Eindhoven monsters van rioolwater. Hieruit werd geconcludeerd dat er in deze stad veel cocaïne, xtc en cannabis wordt gebruikt.
Volgens B en W van Eindhoven komt op de onderzoeksplek in Eindhoven ook afvalwater van negen andere Kempengemeenten binnen. Bovendien lozen drugslaboratoria geregeld op het riool.

'Drugsgebruik onderdeel uitgaanscultuur'
Verder is “in het huidige uitgaansleven recreatief drugsgebruik door bezoekers langzaam maar zeker en helaas een onderdeel gaan uitmaken van de uitgaanscultuur”, zo antwoorden B en W op vragen van het CDA-raadslid Paul Leenders.

Het Eindhovense college wil ondanks de nuanceringen de onderzoeksresultaten niet bagatelliseren. “Het gebruik en handel van harddrugs moet gereduceerd en aangepakt worden. We voeren hierin een actief beleid met politie, het Openbaar Ministerie en andere partners”, zo schrijft het.

'Metingen cocaïne waterdicht'
B en W blijken ook navraag te hebben gedaan bij het gerenommeerde Trimbosinstituut in Utrecht. Dat liet desgevraagd weten “dat de metingen op het gebied van cocaïne waterdicht zijn”.

De monsters werden genomen in de RWZI Eindhoven, de grootste zuiveringsinstallatie van Waterschap De Dommel en één van de grootste van ons land. In 2010 vond er ook al een onderzoek plaats. Toen werden hierbij acht andere plaatsen in ons land, waaronder Den Bosch betrokken.

April nieuwste peiling
De peiling van vorig jaar werd op negentien plekken in Europa gedaan. In april dit jaar zijn onder meer in Eindhoven opnieuw monsters genomen. Het is niet bekend wat dat aan het licht heeft gebracht.
Meer over dit onderwerp:
drugs eindhoven riolering rioolwater cocaïne xtc