Brabantse blues volgens Maarten van der Zanden

EINDHOVEN - Singer-songwriter Maarten van der Zanden uit Asten presenteert zaterdag 15 september zijn debuut. Hij zat jaren terug in ‘Met Roosen’ en in de band ‘Allez Soldaat’ van Björn van der Doelen. Na de spreekwoordelijke trap onder zijn kont ging hij de studio in om dertien nummers op te nemen.
Zijn muziek laat zich vergelijken met die van JW Roy, een groot voorbeeld voor Maarten. Maarten: “Björn spoorde me aan om een eigen plaat te maken. Ik dacht ‘why not’ en wilde dat in Helmond doen bij Gabriël Peeters. In een donkere opnamestudio – er was alleen een lichtslang – speelde ik mijn nummers in. Ik ben een man van weinig takes. In maximaal twee, drie pogingen stonden de liedjes erop.” Sommige nummers zijn al meer dan tien jaar oud, andere zijn van recenter datum.

Een jas die naar vrouwen ruikt
Op zijn debuut ‘Sodeju’ staat een nummer voor zijn moeder (‘Moeder’) en een liedje over een jas die naar vrouwen ruikt. “Die jas neem ik zaterdag ook mee naar de presentatie. Dan mag iedereen eraan ruiken. Het liedje gaat over een carnavalsavond met veel te veel drank en vrouwen. Dat leverde een liedje op. Een ander liedje heet ‘De was die doe je zelf maar’, ook heel erg uit het leven gegrepen.”

Voor de cd-presentatie zijn geen kaartjes meer. “In de mooie intieme zaal van ‘In de brouwerij’ in Asten ga ik spelen, voor zittend publiek. Dat vind ik belangrijk, want mensen moeten wel luisteren. Ik ben bang dat ze anders door me heen praten. Dat is mijn grootste angst.”