Den Bosch onderzoekt of bieb in monumentale pand GZG-terrein kan

11 september 2012 om 21:06
nl
De gemeente Den Bosch en de VOF GZG onderzoeken of het mogelijk is de bibliotheek en het stadsarchief te laten samengaan in één van de twee monumentale panden op het terrein van het voormalig Groot Ziekengasthuis. Ze denken daarbij aan het stergebouw of het zusterhuis. Daar zou dan ook een grote winkel in moeten komen, zodat er een plek ontstaat die veel publiek trekt.
Geschreven door

Burgemeester en wethouders schrijven dat in een brief aan de gemeenteraad. Het is in de politiek al lange tijd de vraag of de bibliotheek naar het GZG-terrein moet verhuizen. Er zijn partijen die daar alleen aan willen meewerken als ook het nieuwe theater daar komt.
Compact geheelDat de gemeente de verhuizing van de bibliotheek nu laat onderzoeken is een gevolg van de economische omstandigheden. Uitgangspunt van de herontwikkeling van de plek waar vroeger het Groot Zieken Gasthuis was, is dat het een compact geheel moet worden waar veel mensen op af komen.
De gemeente wil het liefst een grote Bijenkorf als publiekstrekker, maar het wordt steeds onzekerder of die komt nu het economisch niet goed gaat. Als die Bijenkorf inderdaad niet komt, dan heeft dat grote gevolgen voor het hele gebied. Het betekent bijvoorbeeld dat er dan in ieder geval veel minder winkels zullen komen.
Politiek kon niet kiezenHet wordt ook steeds onzekerder of het theater op het GZG-terrein zal komen. De politiek kon tot nu toe niet kiezen uit verschillende locaties. De laatste ontwikkelingen wijzen er op dat het huidige Theater aan de Parade verbouwd zal worden.
Aanvankelijk was het plan om de ziekenhuisgebouwen die in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd tijdelijk te verhuren. Maar dat plan is van de baan. Dat komt omdat er veel asbest in zit. Om daar achter te komen moest er veel in het gebouw losgemaakt worden. Daardoor kunnen de gebouwen nu niet meer verhuurd worden. Die gebouwen worden uiteindelijk helemaal gesloopt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.