Neergestorte straaljager in Valkenswaard zondag geborgen

VALKENSWAARD - De straaljager die zaterdag neerstortte in een akker bij Valkenswaard is zondagmiddag geborgen. Dat meldde het Korps Landelijke politiediensten (KLPD). Het vliegtuigje is door een bergingsbedrijf uit de grond losgemaakt, in stukken geknipt en op een dieplader naar de vliegbasis in Woensdrecht gebracht.
Daar zullen de luchtvaartpolitie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoeken wat er precies is gebeurd en of er bijvoorbeeld iets mis was met het vliegtuigje van het Breitling Jet Team.

De straaljager, een kleine jet van het Franse Breitlingteam, had meegedaan aan de luchtshow en was onderweg naar vliegbasis Kleine Brogel in België. Onderweg ging er echter iets mis, waardoor de piloten een schietstoel moesten gebruiken.

Piloot gewond aan zijn rug
Een omwonende schoot de piloten te hulp. Hij zag 'iets vurigs door de lucht vliegen' en een parachute. Bij het ongeluk raakte één van de piloten gewond aan zijn rug. De 27-jarige Fransman is met rugklachten naar het ziekenhuis gebracht. Zijn 52-jarige collega bleef ongedeerd.

De straaljager had zeshonderd kilo aan kerosine aan boord. Volgens het KLPD is de kerosine grotendeels in de grond terechtgekomen.