Magneetvissen steeds populairder: vissen naar vuurwapens en kluizen

EINDHOVEN - Een tas vol met sm-spullen. Dat is wel het gekste dat magneetvisser Johan ooit uit het water trok met zijn magneet. "Maskertjes, zweepjes, er zat vanalles in", grijnst hij. Maar ook vuurwapens en kluizen worden met zijn magneet boven water gehaald.
Het magneetvissen wordt steeds populairder. Dat zegt Jan Verdonk van het bedrijf Detectorland uit Valkenswaard. "Ik heb het afgelopen jaar twee keer zoveel magneten verkocht, er is echt iets gaande."

Aardige cent
Misschien dat de economische crisis ermee te maken heeft. Met magneetvissen kun je een aardige cent bijverdienen. "Soms hebben we wel drie aanhangwagens vol", vertelt magneetvisser Johan.

"Bij de ijzerboer krijg je zo'n tachtig euro voor een lading. En dan doen we het een paar keer per week." Een magneet kost rond de tachtig euro, dus een grote investering is het niet. "Alleen kun je hem wel makkelijk kwijtraken, als hij ergens achter blijft hangen", aldus Verdonk.

Bommen en granaten
Hoe uitdagend magneetvissen kan zijn, merkte Verdonk bij zijn eerste worp. "Ik had een koevoet en een granaat. Toen wist ik even niet of het wel zo'n leuke hobby voor me was", lacht hij. Er komt soms wel wat crimineel schiettuig naar boven. Vuurwapens vissen de magneetvissers regelmatig op.

Ook kogels worden veel gevonden. "Ik spaar de munitie altijd op en dan breng ik het in een tas naar de politie. De eerste keer dat ik dat deed, waren ze er niet echt happy mee", zegt Johan. "De volgende keer moest ik dan toch maar van tevoren bellen."