Video

Economen bespreken begroting op Prinsjesdag in Tilburg

17 september 2012 om 19:40
nl
Het is dinsdag de derde dinsdag van september en dus Prinsjesdag. De regering presenteert dan de begroting voor het komende jaar. Op de Universiteit van Tilburg (UvT) zijn dinsdagmorgen een aantal economen met elkaar in debat gegaan over de financiële gevolgen daarvan.
Geschreven door

Prinsjesdag valt dit jaar een beetje tussen de spreekwoordelijke wal en het schip. Grote plannen zullen namelijk niet gepresenteerd worden. Dat moet de nog te formeren regering gaan doen.
Lenteakkoord basis voor begrotingDe begroting voor 2013 is voor een groot deel gebaseerd op het Lenteakkoord. De vijf grote regeringspartijen hebben eerder dit jaar een bezuinigingsplan opgesteld. Het gaat dan om de BTW-verhoging die per 1 oktober ingaat en de kilometervergoeding voor forenzen die minder aftrekbaar wordt.
'Investeren, maar toch ook bezuinigen'Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week zijn de VVD en de Partij voor de Arbeid (PvdA) de grootste geworden. De VVD wil bezuinigen en de PvdA wil investeren.
Sylvester Eijffinger, hoogleraar economie aan de UvT, vindt dat het kabinet beide moet doen. Maar bovenal pleit hij voor meer structurele hervormingen.Volgens Harrie Verbon, ook hoogleraar economie aan de UvT, zegt dat het juist niet verstandig is om te bezuinigen. "Het is crisis, zeker in Zuid-Europa. Als wij in Nederland, in het noorden van Europa, ook nog eens gaan bezuinigen, wordt dat alleen maar erger."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.