Directeur Onze Taal: "Dat was mijn laatste troonrede"

TILBURG - De troonrede van dinsdag was de laatste voor Peter Smulders uit Tilburg. Dat laat de directeur van het Genootschap Onze Taal per e-mail aan Omroep Brabant weten. Hij trekt zich terug, omdat er ophef ontstond nadat Smulders in een uitzending van Omroep Brabant in was gegaan op de inhoud van de Troonrede.
"Dat was mijn laatste troonrede", schreef Smulders in zijn e-mail. "Dank aan Omroep Brabant voor de medewerking." Het Genootschap Onze Taal kijkt ieder jaar de troonrede na op spel- en grammaticafouten.

Smulders werd door de RVD op de vingers getikt toen hij in een radio-uitzending van Omroep Brabant uit de school klapte over de troonrede. In het interview vertelde hij hoe de koningin inhoudelijk nog aanpassingen maakte en dat de troonrede dit jaar somber van toon zou zijn. Smulders zei later dat laatste zo niet bedoeld te hebben.

RVD niet blij
De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten niet blij te zijn met het interview. Het Genootschap had 'de vertrouwelijkheid én geheimhouding geschonden', aldus de RVD. Ook zouden de mededelingen van Smulders niet alleen over de taal gaan, maar ook iets suggereren over de toonzetting.

Onze Taal zei in een verklaring dat het niet de bedoeling is geweest van Smulders om het vertrouwen in het Genootschap te beschamen of de bedoelde vertrouwelijkheid te schenden.
Meer over dit onderwerp:
troonrede 2012 peter smulders onze taal tilburg