Voorwaardelijke boete voor Steenbergse kunstenaar van houten piemel

BREDA - De Steenbergse kunstenaar Peter de Koning heeft een voorwaardelijke boete van 1000 euro opgelegd gekregen voor het beledigen van een agent. Hij krijgt zijn in beslag genomen kunstwerk, een metershoge houten piemel, terug. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag bepaald.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 800 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Het OM vond bovendien dat de kunstenaar zijn kunstwerk moest inleveren.

Belediging gezag
De Koning plaatste zijn kunstwerk 'de houten piemel' in de voortuin van zijn huis en voegde de naam van een agent op een bordje toe. Hij was boos omdat de agent zijn dochter had aangehouden en haar had gefouilleerd. De politie heeft hem daarin inmiddels ook gelijk gegeven. De agent klaagde de kunstenaar aan wegens belediging van het gezag.

De Koning ziet de piemel niet als belediging. “Je zou ook kunnen zeggen: het is een vent met ballen”, zei de houtkunstenaar tijdens de zitting.

Vrijheid van meningsuiting
Advocaat Huib van der Hout deed tijdens de zitting een beroep op de vrijheid van meningsuiting. "De Koning wilde het optreden van de wijkagent aan de kaak stellen." Zijn cliënt zou niet de enige in Steenbergen zijn die klachten heeft over de inmiddels overgeplaatste politieman. Bovendien vindt Van der Hout dat de politie tegen een stootje moet kunnen.

Krenkend
Officier van justitie Wil Gijbels beschouwt de houten penis als krenkend in plaats van kunstzinnig. Hij eiste een boete van 800 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De aanklager zei dat het OM tot vervolging heeft besloten omdat De Koning te ver is gegaan in het conflict dat hij met de wijkagent had. Ook beschuldigde hij hem ervan commercieel gewin te halen over de rug van de politie.

De kunstenaar ontkent dat hij meer objecten verhuurt sinds de publiciteit voor zijn zaak. Ook hield hij vol dat het beeld niet als belediging was bedoeld.