Storm richt veel schade aan in Brabant, brandweer is 'loeidruk' - Foto's

BREDA - De eerste herfststorm is maandag over het land getrokken. In Brabant kwamen veel meldingen van stormschade binnen door windstoten tot 90 kilometer per uur en fikse onweersbuien. Op talloze plekken vielen bomen om en raakten huizen en auto's beschadigd. Een woordvoerder van de politie liet weten dat de brandweer het 'loeidruk' had.

De parkeergarage bij het provinciehuis in Den Bosch werd tijdelijk afgezet. Daar viel een aantal hekken van het dak omlaag op de parkeerplaats. Twee auto's raakten daardoor beschadigd.

Omgewaaide bomen
Op de Ritsaartlaan in Geldrop viel een stuk van een gevel op een auto. In Eindhoven en Goirle waaiden twee bomen om, en ook in Heeswijk-Dinther viel een boom op de weg. In Kaatsheuvel kwam er een boom op een auto terecht.

Langere files
De overlast die het verkeer maandagavond ondervond van de harde wind, bleek mee te vallen. Bij de ANWB kwamen geen meldingen binnen van ongevallen als gevolg van het onstuimige herfstweer. Wel reed het verkeer voorzichtiger en langzamer, en stonden er langere files: op het hoogtepunt 220 kilometer tegen normaal 130 kilometer tijdens de avondspits op maandag.

De VID waarschuwde dat vrachtwagens zonder lading last kunnen hebben van de harde wind. Daarnaast moeten automobilisten met een aanhangwagen alert zijn.

Het treinverkeer had tot halfnegen 's avonds last van vertragingen. Aan het eind van maandagmiddag viel er onder andere tussen Eindhoven en Weert een boom op het spoor. Die is aan het begin van de avond opgeruimd.

'Eerste herfststorm een feit'
Weeronline.nl en Buienradar.nl meldden dat de eerste herfststorm van dit jaar een feit is. Er mag officieel van een storm gesproken worden als er bij twee verschillende meetstations minstens windkracht 9 gemeten wordt. Eind maandagmiddag was dat het geval. De hardste windstoot is tot nu toe gehaald in Hoek van Holland. Daar kwam een vlaag van 109 kilometer per uur langs.
Deel dit artikel: