Den Bosch bouwt aan een Tuin der Lusten op het terrein van een veevoerfabriek

23 september 2012 om 23:14
nl
Den Bosch gaat een Tuin der Lusten krijgen! Een echte... een tuin waar groenten worden verbouwd maar waar ook plaats is voor theatervoorstellingen én om samen wat te eten en te drinken. De plek voor de nieuwe Tuin der Lusten ligt op het terrein van veevoederfabriek De Heus net buiten het centrum van de stad. Dat bedrijf zal eind volgend jaar van die plaats vertrekken.
Geschreven door

De groep Bosschenaren die onder de naam De Tuin United al een poosje bezig is met de nieuwe Tuin der Lusten kwam maandagmiddag weer wat dichter bij hun doel. Op de bovenste verdieping van de veevoederfanbriek tekenden ze een overeenkomst met de gemeente Den Bosch, de eigenaar van het terrein. Tot 2019 mag De Tuin United onderzoeken wat ze hier van de grond kunnen krijgen.
Lust, zonde en onschuldArchitect Kristian Koreman presenteerde op dezelfde bijeenkomst een plan waarbij het terrein in drie stukken wordt opgedeeld: de lust, de zonde en de onschuld. De Lust wordt de plek waar werkelijk groenten verbouwd gaan worden; op hoe langer hoe meer plaatsen is al sprake van stadsboerderijen of stadstuinen. De zonde is de plek voor de cultuur en de feesten. En de onschuld komt langs het water van de Dieze te liggen; hier komen terrassen en plekjes waar mensen even rustig kunnen zitten.
Geen gigantisch budgetHet plan van de architect geeft een denkrichting aan. Het is niet zo dat de Tuin-United over een gigantisch budget beschikt waarvan nu alle ideeën uitgevoerd kunnen worden. Erica Haffmans van De Tuin-United: "We gaan nu op zoek naar mensen en bedrijven die met ons verder willen denken en die misschien wel willen investeren".
De nieuwe Tuin der Lusten was in eerste instantie een idee voor het Jeroen Boschjaar in 2016. Daaraan is inmiddels ook Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 toegevoegd. De gebouwen op het fabrieksterrein zijn voor een deel monumenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.