Help! Een inbreker in huis: wat mag wel en wat mag niet?

EINDHOVEN - De discussie over wat wel en niet mag als je een inbreker in huis hebt, is weer in alle hevigheid losgebarsten. Aanleiding is de uit de hand gelopen inbraak van maandagnacht in Diessen waarbij een man uit Tilburg om het leven kwam. We vroegen een strafrechtadvocaat wat je als slachtoffer wel en ook juist niet mag.
Na een vechtpartij met de bewoners overleed de inbreker in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. En dus rijst de vraag in hoeverre je jezelf mag verdedigen als je 's nachts een inbreker in je huis betrapt. Strafrechtadvocaat Arthur Van der Biezen uit Den Bosch: 

'Verdedigen mag'
"Sinds jaar en dag staat in de wet dat je mag handelen naar proportionele noodzakelijke verdediging. Dit betekent dat je jezelf gewoon mag verdedigen. Het bewuste artikel is uit 1880 en staat dus ook al heel lang in de wet."

Proportioneel betekent dat er niet meer of ernstiger geweld gebruikt mag worden dan noodzakelijk is om de inbreker tegen te houden. Noodzakelijk houdt in dat je geen andere keus hebt dan geweld te gebruiken. Via de achterdeur vluchten of iemand opsluiten heeft dus de voorkeur.

'Mensen zijn emotioneel'
Toch werkt dit volgens Van der Biezen niet altijd. "Vaak zijn mensen emotioneel. Daar is ook een wettelijke bepaling voor als je handelt uit emotie en daardoor verder gaat dan noodzakelijk.  Dan is die emotie opgewekt doordat je overvallen werd en is er sprake van noodweerexces en zal de rechter zeggen: 'U mocht zo handelen'."

Mag je eigenlijk gebruik maken van wapens om jezelf te verdedigen? "Als een inbreker een mes heeft, ben jij ook bevoegd om een mes te pakken. Uit onderzoek in Amerika blijkt wel dat de minste slachtoffers vallen als mensen vluchten."

Voor eigen rechter spelen
Komt het vaker voor dat mensen voor eigen rechter spelen? Van der Biezen: "Gedeeltelijk wel, maar het mag ook. Het is de laatste bevoegdheid om eigen rechter te mogen spelen. De enige situatie waarin een burger toch geweld mag gebruiken zonder strafbaar te zijn. Het risico is wel dat als iedereen zich verdedigt, straks iedere inbreker met een wapen op pad gaat."

Begrip voor slachtoffers
De laatste jaren hebben rechters meer begrip voor mensen die zich verdedigen tegen inbrekers. Het begrip noodweer wordt volgens Van der Biezen steeds vaker opgerekt, een verschijnsel dat je in andere landen al jaren ziet. "Hiervoor was er meer een 'vluchtplicht' in Nederland, je moest maar wegrennen."

Volgens van der Biezen ziet de rechter het steeds vaker als noodweer wanneer iemand met een wapen schiet op een inbreker. "Al worden deze mensen dan natuurlijk wél vervolgd voor verboden wapenbezit."
Deel dit artikel: