'Vogels erg populaire prooi onder dieven'

EINDHOVEN - Inbrekers hebben het de laatste jaren steeds vaker gemunt op vogels. Vogelliefhebbers in Brabant bevestigen dat tegenover Omroep Brabant. Sinds een wetswijziging in 2008 is het aantal vogeldiefstallen flink gestegen. De diefstallen zijn moeilijk te voorkomen.
Maandagnacht kwam in Diessen een Tilburger om het leven na een gevecht met de bewoners van het huis waar hij inbrak. Volgens buurtbewoners zou de inbreker het hebben voorzien op de vogels van de bewoners. Die hebben twee volières in de tuin staan. De politie kan dit nog niet bevestigen.

Vogelverenigingen in Brabant nemen een flinke toename van het aantal diefstallen van siervogels waar. Als voorbeeld wordt de goudvink genoemd, die volgens Vogelvereniging De Distelvink in Goirle al gauw 250 euro kunnen opleveren.

'Makkelijke prooi'
"Het is een erg makkelijke prooi", vertelt Frank Beekmans namens de Distelvink. "Sinds het ministerie van LNV in 2008 de handel in wildgevangen vogels heeft verboden zijn de prijzen enorm gestegen." Goede kweekvogels zijn gewild en een kooi is makkelijk leeg te halen. Tijdens de volgende ledenvergadering eind oktober staat het onderwerp ‘inbraak’ hoog op de agenda.

Voorzitter Ad Vos van De Distelvink: "Kwekers moeten vooral voorzichtig zijn en uitsluitend die vogels die ze willen verkopen, meenemen naar shows. Er zijn op beurzen altijd wel een paar mensen die met andere bedoelingen naar de vogels van anderen kijken."