Breda moet volgend jaar ruim 7 miljoen extra bezuinigen

27 september 2012 om 18:42
nl
Breda gaat vanaf volgend jaar 7,1 miljoen euro extra bezuinigen. Dat blijkt uit de begroting 2013 die vrijdag is gepresenteerd. Wat het meeste geld moet gaan opleveren, is het verhogen van de lastendruk.
Geschreven door

Zo gaat de onroerend zaakbelasting (OZB) volgend jaar omhoog met ongeveer zes procent, evenals de rioolheffing. Daar tegenover staat dat de afvalstoffenheffing met vijf procent naar beneden gaat. De stijging van de lasten moet de gemeentekas 1,5 miljoen euro opleveren. 
Gemeentelijke organisatieOok vallen er harde klappen bij de gemeentelijke organisatie zelf. Vanaf 2014 moet daar structureel 1 miljoen euro op worden bezuinigd. De gemeente denkt veel te kunnen besparen door natuurlijk verloop en verwacht om die reden geen mensen gedwongen te hoeven ontslaan.
Verder moeten ambtenaren vooral efficiënter gaan werken en worden er zo weinig mogelijk mensen van buiten de gemeente ingehuurd.
Minder zorgOok in de zorg wordt er gesnoeid. Structureel met 1 miljoen euro per jaar, maar volgend jaar komt daar nog eens 1,1 miljoen euro extra bovenop. Mensen die zorg nodig hebben zullen het meer moeten hebben van familie en hun sociale netwerk. Er komt minder huishoudelijke hulp en ook gaat er minder geld naar de deeltaxi. De gemeente benadrukt wel dat mensen die echt zorg nodig hebben, dat ook krijgen.
Verder gaan er zes wijkhuizen dicht en krijgen bibliotheken vanaf 2014 een half miljoen euro per jaar minder.
Reparatie brandweerkazerneDe extra bezuinigingen zijn nodig, omdat de inkomsten uit het grondbedrijf door de economische crisis tegenvallen. Verder moet er bijna twee miljoen euro naar het herstel van de gevel van de brandweerkazerne. Die is nu ingepakt, omdat anders stenen uit de gevel dreigen te vallen. Uit onderzoek bleek dat het metselwerk van de kazerne niet voldoet. De gemeente wil de kazerne snel weer veilig maken en houdt daar in de begroting rekening mee.
Naast de bezuinigingen investeert de gemeente ook geld in Breda. Zo is bijna twee miljoen euro gereserveerd voor de aanpak van knelpunten, zoals achterstallig onderhoud aan wegen en gaat er 3,5 miljoen euro naar onderwijshuisvesting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.