Koningin Beatrix brengt streekbezoek aan Brabant

TILBURG - Koningin Beatrix komt op negen november op bezoek in onze provincie. Beatrix bezoekt Waalwijk, Tilburg, Hilvarenbeek en Reusel. Het bezoek staat in het teken van duurzame ontwikkeling en sociale en technische innovatie.
Eerste stop: Waalwijk
Het bezoek van de koningin start bij tapijtfabriek Desso in Waalwijk. Desso streeft ernaar om co2-neutraal te werken door zonne- en windenergie. Beatrix krijgt een rondleiding door de fabriek en spreekt met medewerkers.

Onderwijs in Tilburg
Het onderdeel in Tilburg staat in het teken van onderwijs. De koningin gaat eerst langs bij het vernieuwde opleidingscentrum van scholengemeenschap de Rooi Pannen in het westen van de stad. In dit opleidingscentrum zijn vestigingen van winkelketens die geleid en bemand worden door studenten.

In het Dantegebouw van de Universiteit van Tilburg zal Beatrix even later een toespraak bijwonen van prof. dr. M. van Reisen. Vervolgens onthult ze op de universiteit een borstbeeld van Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister van Nederland.

Door naar Hilvarenbeek
Een delegatie van de Brabantse Gilden zal in Hilvarenbeek de koningin begroeten. Beatrix maakt daarna kennis met de winnaars van het Europees kampioenschap Koningschieten. Na het bezoek aan Hilvarenbeek, reist de koningin door naar Reusel.

Reusel en dorpsontwikkeling
In Reusel aangekomen zal Beatrix een bezoek brengen aan het gemeenschapshuis van de gemeente Reusel-de Mierden. Ze krijgt er uitleg over het dorpsontwikkelingsplan van de gemeente. De provincie subsidieert de bouw of renovatie van gemeenschapshuizen om kleine kernen leefbaar te houden.

Na de uitleg over het dorpsontwikkelingsplan, woont Beatrix een rondetafelgesprek bij over intensieve veehouderij. De gemeente organiseert deze rondetafelgesprekken om de spanningen tussen boeren en omwonenden bespreekbaar te maken.

Eindigen tussen de aardappelen
Familiebedrijf Van den Borne Aardappelen in Reusel krijgt als laatste de eer om Beatrix te ontvangen. Het bedrijf doet met geavanceerde technieken aan precisielandbouw. Hierdoor kan het bedrijf een maximale opbrengst krijgen met een minimaal gebruik van brandstof, meststof en bestrijdingsmiddelen. Het streekbezoek wordt afgesloten op het gemeentehuis van Reusel-de Mierden.