Nieuw hoofdgebouw Technische Universiteit Eindhoven moet studeren en ontmoeten samenbrengen

EINDHOVEN - De voormalige W-hal van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een metamorfose ondergaan. Op 22 oktober wordt het nieuwe hoofdgebouw, genaamd MetaForum, officieel geopend. Het gebouw is ontworpen door Joost Ector uit Nuenen, die zelf bouwkunde studeerde aan de TU/e. "Ik heb het altijd al een bijzonder gebouw gevonden."

Voor Ector lag de druk wel een stukje hoger dan normaal bij het ontwerpen van het gebouw. "Ik kwam hier voor het eerst toen ik zeventien jaar oud was. Daarom was ik erop gebrand er iets moois van te maken. Ik vond het leuk om er met mijn vingers aan te zitten. Zo kan ik laten zien wat ik hier in Eindhoven heb geleerd." 

Combinatie studeren en ontmoeten
In een ver verleden stonden er gietijzeren machines voor studenten werktuigbouwkunde. Nu is het gebouw het hart van de campus geworden met veel studentenvoorzieningen en een bibliotheek. En een deel van de voormalige W-hal is een groot overdekt plein geworden.

Het vernieuwde gebouw is naast een plek om te studeren ook een verzamelplaats waar je mensen kan ontmoeten. Daarom zijn in het MetaForum veel open ruimtes. "Zo kun je van bovenaf uitkijken op de vloer waar wellicht medestudenten en leraren aan het werk zijn."              

Bijzondere uitdaging
Het gebouw is zo ontworpen dat er veel daglicht te zien is. Studenten zijn onder de indruk van de nieuwe locatie. 'Je hebt veel ruimte om hier te kunnen werken', 'Coole locatie' en 'De stoelen zijn prettig om in te zitten' zijn enkele van de positieve reacties.               
Hoeveel de TU/E kwijt is aan de vernieuwde W-hal wil ze niet prijsgeven. Maar het is een aanzienlijke investering. Of de studenten er beter van gaan studeren is moeilijk bekend. Zelf zou Ector vroeger wel in zijn eigen gebouw hebben willen studeren: "Misschien zou ik er wel een betere architect van geworden zijn", zegt hij met een lichte grijs.
Deel dit artikel: