Tilburg wil binnen twee jaar tachtig daklozen aan huis helpen

11 oktober 2012 om 15:39
nl
Vijf Tilburgse instellingen, waaronder GGz Breburg en Traverse, willen binnen twee jaar tachtig daklozen van de straat halen. Het gaat om daklozen met bijvoorbeeld psychiatrische, sociale of verslavingsproblemen.
Geschreven door

Het project heet Housing First en is geïnspireerd op soortgelijke projecten in Amerika. Voorzitter van Housing First is Johan Manders van GGZ Breburg. Volgens Manders zijn alle afspraken al rond. Alleen de gemeente Tilburg en het Zorgkantoor moeten nog instemmen om geld beschikbaar te stellen.
Snelle startAan de gemeente Tilburg vragen de instellingen een budget van 275.000 euro om te starten met het plan. En het zorgkantoor moet 1,5 miljoen euro investeren, verspreid over de twee jaar. Als de twee partijen akkoord gaan, start Housing First op 1 januari volgend jaar.
Bijzonder aan het plan is dat de drie Tilburgse woningcorporaties huizen beschikbaar stellen voor de daklozen, zelfs als zij uit het verleden nog een huurschuld hebben van een vorige woning. Als dat het geval is, wordt er een betalingsregeling afgesproken en kunnen de daklozen toch al in hun nieuwe flatje trekken.
Binnen 48 uur een flatZo kan geregeld worden dat een dakloze, als hij of zij meewerkt, binnen 48 uur zijn of haar flat in kan. "Die woningen liggen niet geconcentreerd op een plek, maar verspreid door heel Tilburg, zodat de druk op de buurt niet te groot wordt", zo zegt Manders. De instellingen zorgen ervoor dat de dakloze netjes de huur betaald.
De gedachte achter het plan is dat als daklozen van straat zijn, dat enorm gaat schelen in de overlast die zij normaal gesproken veroorzaken. Ook zijn de instellingen ervan overtuigd dat als een dakloze een eigen huis heeft, de kans groot is dat verslavingsproblemen en psychiatrische problemen afnemen.
Willen is belangrijkVoorwaarde dat het plan lukt, is natuurlijk wel dat een dakloze ook echt een eigen huis wil. Maar volgens Manders is die wil er meestal wel, alleen als het lang gaat duren haken mensen meestal om uiteenlopende redenen af. "Als je er voor zorgt dat mensen binnen 48 uur hun woning in kunnen, denk ik dat het grootste deel van de tachtig daklozen wel meewerkt."
De gemeente Tilburg en het Zorgkantoor besluiten binnenkort of ze akkoord gaan met het plan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.