Serie over toegankelijkheid bij Onder Ons

EINDHOVEN - Brabant staat bekend als een gastvrije en toegankelijke provincie. Maar hoe werkt dat nou in de praktijk? Vorige week was de week van de toegankelijkheid: een landelijke actieweek met als thema 'klantvriendelijkheid'. Ook in Brabant zijn diverse acties om aandacht te vragen voor toegankelijkheid.
In Brabant is ZET de partner op het gebied van toegankelijkheid. Onder Ons brengt de komende weken een serie van zes afleveringen over toegankelijkheid in Brabant.

Aflevering 6
De laatste aflevering van de serie over Toegankelijkheid in Brabant gaat vandaag over rolstoeltennis. Het tenniscomplex Ere-sloch in Eersel is enkele jaren geleden aangepast. Tot groot geluk van Jenny Verbeek die hierdoor -in de rolstoel- in haar eigen omgeving- kan blijven sporten.

Aflevering 5
Vandaag gaan we de bouw op. In Nistelrode wordt het nieuwe cultureel centrum Nesterlé gebouwd, dat voor iedereen goed toegankelijk moet zijn. Thea van Hoeij ligt met een hoge dwarslaesie 24 uur per dag op bed. Toch is zij één van de toekomstige gebruikers van het cultureel centrum en in die functie adviseerde zij de architect en beheersstichting. Nu de bouw halverwege is gaat ze een kijkje nemen en dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Aflevering 4
Vandaag vanuit Castelre net onder Breda op de grens van Nederland en België. In dit bosgebied heeft Staatsbosbeheer -samen met de lokale horeca- een wandelpad uitgezet voor mensen met een visuele beperking. Harold Rusland, is zo goed als blind en met hem lopen we het laarzenpad bij het Merk-ske in Castelre.

Aflevering 3
Veel mensen met een beperking durven niet een weekendje weg te gaan, omdat ze dan hun zorg missen... Daar heeft men in West-Brabant iets op gevonden. Via een "zorg-plus-knop" kan tegelijkertijd met de reservering van een hotel ook de zorg worden geboekt. Ria Neelen en haar man Toon namen de proef op de som.

Aflevering 2
Vandaag aandacht voor werk en de werkplek. Want ook voor mensen met een beperking is werk erg belangrijk. Soms kan een klein beetje hulp daarbij een groot verschil maken. Zoals bij Marieke van Gastel. Zij werkt bij communicatiebureau Reëlle in Valkenswaard en krijgt hulp.

Aflevering 1
Het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch zit in een eeuwenoude citadel. Maar is toch Ambassadeur voor Toegankelijkheid in Brabant. Elise Adriaanse-van Riel uit Vught gaat vandaag in haar rolstoel op onderzoek: naar haar familie en naar de toegankelijkheid van het gebouw.