De keuze voor HET Brabantse woord; als het maar geen Houdoe is

EINDHOVEN - Een verkiezing voor HET Brabantse woord krijgt natuurlijk 'Houdoe' weer als winnaar. Maar wat zijn de alternatieven? Drie bekende Brabo's hebben wel een idee.
Er is nu een nieuwe verkiezing voor het favoriete Brabantse woord. Die is uitgezet door de provincie. Op Houdoe wordt verreweg het meest gestemd. Zeven jaar geleden hielden de Brabantse kranten al een soortgelijke verkiezing. Toen won, jawel, Houdoe.

Wonnie!
Taalpurist Wim Daniëls uit Helmond heeft een niet-alledaagse voorkeur: 'Wonnie!' Wonnie betekent 'niet waar' en is een Helmonds woord. Daniëls zou Houdoe geen terechte winnaar vinden. "Het staat ook in de Van Dale. Houdoe wordt nu ook over de Brabantse grens gebruikt."

Oud-voetballer en muzikant Björn van der Doelen pleit voor het woord 'Petazzie' (of Petozzie). De reden daarvoor is bijzonder: "Dat gebruikte mijn oma altijd." Zijn oma had het dan over de stamppot die ze klaar had gemaakt. "Maar meepesant (in het voorbijgaan) vind ik ook wel leuk."

Trots
Zanger Gerard van Maasakkers vindt 'Houdoe' wel het Brabantse woord bij uitstek. "Maar een goede tweede vind ik 'Gruts' (trots). Dat gebruik en ben ik regelmatig."