3D Food Printer maakt kookboeken overbodig

EINDHOVEN - Met één druk op de knop een vijf gangenmenu op tafel. Het zou in de toekomst moeten kunnen met de 3D Food Printer. Dit apparaat zet grondstoffen om in voedsel. TNO experimenteert er al jaren mee, maar in de horeca ziet men de 3D printer nog steeds als science-fiction. En dat hoeft het niet te zijn, bleek maandag tijdens de Food Inspiration Days in Eindhoven.

"Urenlang werken aan een ingewikkeld gerecht of gewoon een 3D printer diezelfde maaltijd laten uitprinten. Nou, ik zou het wel weten", vertelt TNO wetenschapper Kjeld van Bommel. Op het podium van het Evoluon in Eindhoven houdt de voedselwetenschapper een presentatie. Naast hem staat de 3D Food Printer. Het lijkt op een koffiezetapparaat, maar dit stukje techniek is in staat verschillende etenswaren te fabriceren.

Geen science fiction
De zaal van het Evoluon is gevuld met ondernemers uit de horeca. "We hebben elkaar nodig", zegt van Bommel. "Dit is geen science fiction meer. Natuurlijk zijn complexe gerechten nog toekomstmuziek, maar wil jij jouw zelfontworpen ijsgebakje zo perfect mogelijk op een bord krijgen, dan is het met deze printer zo gepiept."

Gebakje
Topchef Sergio Herman van driesterrenrestaurant Oud-Sluis in Zeeuws-Vlaanderen is onder de indruk van de nieuwe technieken. "Hoe jullie die vormpjes doen, ik vind het fantastisch! De smaak is natuurlijk iets wat je nog wel meer moet sturen, denk ik...", glimlacht de topchef terwijl hij de grootste moeite heeft om een geprint gebakje weg te slikken.

"Tja, we zijn er nog lang niet", vertelt van Bommel enthousiast. "Maar op deze Food Inspiration Days in Eindhoven hoop ik zo veel mogelijk horecaondernemers te treffen, die samen met TNO verder willen experimenteren met de 3D Food Printer."
Deel dit artikel: