'Trees krijgt een Canadees': Nieuw boek over bevrijdingskinderen

DEN BOSCH - Het is een leuk en luchtig woord: bevrijdingskinderen. En kind zijn van een Canadese of Engelse bevrijder is veel beter dan kind zijn van een NSB-er of van een Duitse soldaat. Dat denken we misschien, maar het is een misvatting. Het nieuwe boek 'Trees krijgt een Canadees' vertelt de hartverscheurende verhalen van deze bevrijdingskinderen.
Het boek is geschreven door de Bossche schrijfster Bonnie Okkema. Commissaris van de Koningin Wim van de Donk nam het dinsdag in ontvangst. Voor veel bevrijdingskinderen een enorme erkenning. "We zijn hier in een officieel gebouw, het wordt officieel in ontvangst genomen",  zegt Riet Janssens uit Tilburg verheugd.

Met nek aan gekeken
Het boek is een belangrijke afsluiting van de zoektocht van Riet Janssens. In haar jeugd werd ze met de nek aangekeken. Ze had het gevoel er niet bij te horen. "Ik ben een huis zonder fundamenten", zegt Riet. "Het was gewoon een taboe." Haar vader is een Canadese Indiaan, maar ze weet verder niet zoveel.

Ook Anke Otker uit Eindhoven is een bevrijdingskind. Zij kwam erachter dat haar lievelingszus eigenlijk haar moeder was. De vader is Engels, maar ze heeft hem nooit ontmoet. Ze kreeg wisselende verhalen te horen. "Het is drie keer veranderd in mijn leven, mijn vertrouwen is weg."

Hoop op erkenning
Schrijfster Bonnie Okkema hoopt dat het boek gaat zorgen voor erkenning van bevrijdingskinderen. Veel van hen zijn nog steeds op zoek naar hun vader en worden daarin gehinderd door de autoriteiten, die willen waken voor de privacy van de vader.

"En dat is ook wel begrijpelijk, je gaat een heel leven overhoop halen. Maar je hebt wel het recht om te weten wie je ouders zijn."