Video

Justitie Den Bosch wil speciaal team dat woonwagenkampen aanpakt

23 oktober 2012 om 10:52
nl
Justitie in Den Bosch is bezig met het opzetten van speciale interventieteams die zich richten op de aanpak van mistanden in vrijplaatsen, zoals bijvoorbeeld woonwagenkampen en uitgaanscentra. Het Openbaar Ministerie wil daarbij intensief samenwerken met gemeenten en de belastingdienst, zegt de Bossche hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen.
Geschreven door

Minister Opstelten van Veiligheid en Justititie heeft aan het televisieprogramma Nieuwsuur laten weten het voorstel van Nieuwenhuizen te ondersteunen. Hij vindt het een goede aanpak. Nieuwsuur besteedde dinsdagavond uitgebreid aandacht aan het Brabantse initiatief.
Georganiseerde hennepteeltVolgens de Bossche hoofdofficier van justitie is er een hogere concentratie van criminaliteit bij woonwagenkampen dan bij andere plekken. Daarnaast is er volgens Nieuwenhuizen ook vaak een link te leggen met georganiseerde hennepteelt. "Gemeenten kunnen wel wat hulp gebruiken bij het in stand houden van de orde. Die schieten nu nog te kort. Daar kan een interventieteam bij helpen. Eerst in Zuidoost-Brabant, daarna in heel Brabant en dan misschien wel in heel Nederland."
Nieuwenhuizen vergelijkt de interventieaanpak van vrijplaatsen met de Taskforce B5, waarmee de georganiseerde hennepteelt in Brabant wordt bestreden. B5 staat voor de steden Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond. In de taskforce wordt de strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en fiscale handhaving gebundeld.
Taskforce B5: 'Er zijn problemen'De voorzitter van de Taskforce B5, de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, onderschrijft de problemen die Nieuwenhuizen aanhaalt. "Voor ambtenaren is het soms wel erg intimiderend als ze hun werk moeten doen op een woonwagenkamp. Zo worden ze bedreigd en uitgescholden." 
Noordanus ziet wel wat in het idee van Nieuwenhuizen om speciale interventieteams op te zetten. "Vooral kleinere gemeenten kunnen hier veel voordeel bij hebben. Daar ontbreekt het namelijk vaak aan mankracht om zulke problemen adequaat aan te pakken. Daarbij is het beter als je als één overheid optreedt."   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.