Dorpsrel over standbeeld Duitse soldaat Karl Heinz Rosch in Riel

GOIRLE / RIEL - In Goirle is een knetterende ruzie ontstaan over het beheer van het standbeeld van de Duitse soldaat Karl Heinz Rosch. Rosch redde in 1944 in Goirle het leven van twee kinderen en kwam daarbij zelf om het leven.
Rosch kreeg vier jaar geleden een eigen standbeeld in het dorp Riel. Sinds de onthulling van het monument voor de 'Goede Duitser' is het binnen de stichting echter gedaan met de lieve vrede. Twee initiatiefnemers van toen, leven nu op voet van oorlog met elkaar.

Inzet is de zeggenschap over het beeld van Rosch. Eén van de voormalige initiatiefnemers wil het beeld en de nalatenschap van Heinz blijvend inzetten bij de Dodenherdenking op 4 mei, maar de ander is daar fel op tegen.

Herdenking
In 2009 organiseerde Joop Schepens voor het eerst een eigen herdenking bij het beeld van de Duitse soldaat. Dat lokte toen felle protesten uit. Ondanks alle bezwaren zegt Schepens woensdagavond in Onder Ons dat hij dat blijft doen en niets meer te maken heeft met de stichting. Ook in het voorjaar van 2013 wil hij weer een privé herdenking houden bij het beeld in Riel.

'Gestapo'
Herman van Rouwendaal, de voorzitter van de stichting, noemt Schepens 'bezeten, overactief en over de top'. Schepens op zijn beurt verwijst naar de oorlog: "Het leek wel of ik door de Gestapo gepakt werd."