Jacques Maassen stopt als beiaardier in Breda

BREDA - Wie door het oude centrum van Breda loopt, kent ongetwijfeld de warme klanken van de Grote Kerk. Voor die klanken zorgt beiaardier Jacques Maassen al 37 jaar, helemaal bovenin de toren. Maar nu gaat hij stoppen.
En dat vindt hij toch eigenlijk wel jammer, want het spelen op de klokken is zijn lust en zijn leven: "Dit is mijn instrument. Dit is mijn toren. Natuurlijk is de kerktoren van alle Bredanaars, maar hij is wel een beetje meer van mij."

Symbolische cd
De overgang van Jacques naar een nieuwe beiaardier is ook vastgelegd op een cd. Deze wordt zondag gepresenteerd.

Jacques: "We hebben heel mooi de overgang van het oude naar het nieuwe weer kunnen geven. Verschillende andere muzikanten hebben met ons mee gewerkt. Je hoort oude stukken, maar ook veel modernere. En daar is het nu ook wel tijd voor."

Voorzichtig los laten
Tot 1 december speelt Jacques nog op dinsdag- en vrijdagochtend. Om het af te leren, want muziek zit nu eenmaal in zijn bloed en het is moeilijk los te laten. Jacques: "Ik ben in aanraking gekomen met de beiaard via mijn vader. En die leerde het weer van zijn vader. Misschien volgt mijn zoon mij weer op, want hij is ook beiaardier."

Maar wie zijn opvolger écht wordt, is nog niet bekend. Een speciale commissie gaat  bepalen wie deze eervolle positie mag gaan bekleden.