Archeologen ontdekken nieuwe dingen over 'stedendwinger' Frederik Hendrik

ROSMALEN - Bij Den Bosch wordt al een tijdje gegraven aan de nieuwe Zuid-Willemsvaart. Archeologen hebben onderzoek verricht op het traject. Ze groeven onder meer bij de locatie waar Frederik Hendrik in 1629 zijn stellingen had staan tijdens het beroemde beleg van 's-Hertogenbosch.
Volgens archeoloog Jeroen Flamman lijken de linies van Frederik Hendrik op oude kaarten heel onlogisch. "Hij lijkt een omweg te nemen en dat terwijl het destijds allemaal met de hand aangelegd moest worden."

Belletjes en musketkogels
Archeologen legden de grond open en opeens werd hen een heleboel duidelijk. "Frederik Hendrik volgt met zijn stellingen oude wegen, beekdalen en oude beekjes. Hij maakte heel slim gebruik van het landschap", zegt Flamman.

In totaal haalden archeologen zeventig dozen uit de grond. Veel vondsten bestaan uit scherven, muntjes, musketkogels en gebruiksvoorwerpen. Bij de werkzaamheden werden ook twee nederzettingen uit de vijftiende eeuw opgegraven.

Expositie
De archeologen zijn zo trots op de vele vondsten dat ze hebben besloten om een expositite te houden. Deze vindt aanstaande zaterdag plaats op het terrein van Rijkswaterstaat aan de Kloosterstraat in Rosmalen. Je moet je wel vantevoren aanmelden via de website van Rijkswaterstaat.