Eindhovense asielzoeker Mauro: 'Hopelijk valt het kinderpardon voor mij positief uit"

30 oktober 2012 om 14:20
nl
Defence for Childeren gaat er vanuit dat de Angolsese asielzoeker Mauro uit Eindhoven in aanmerking komt voor het kinderpardon van het nieuwe kabinet. Volgens de kinderrechtenorganisatie voldoet hij aan alle eisen. Mauro is voorzichtig: "Ik wil dit pas vieren als alles helemaal geregeld is".
Geschreven door

"Hij heeft voor zijn achttiende een verblijfsvergunning aangevraagd en hij woonde voor zijn achttiende al vijf jaar in Nederland", aldus een woordvoerder van Defence for Childeren tegen Omroep Brabant. Dat maakt de kans groot dat Mauro in Nederland mag blijven.
'Het is nog onzeker voor ons'Mauro is positief over het nieuws maar houdt een slag om de arm. "Anita, Hans (de pleegouders, red.) en ik zijn heel blij met het goede nieuws over het kinderpardon, ook voor alle andere kinderen.Het is nog onzeker voor ons. Ik hoop dat dit pardon ook positief voor mij zal zijn, maar wil dit pas gaan vieren als alles helemaal geregeld is", zo zei hij tegen Omroep Brabant.
Veel ophefDe twintigjarige Mauro Manuel kreeg vorig jaar na veel politieke discussie een studievisum voor een jaar. Het was voor hem de enige manier om in Nederland te mogen blijven. Een verblijfsvergunning werd eerder door een meerderheid van de Tweede Kamer afgewezen. Mauro kwam op zijn negende alleen naar Nederland en woont al jaren bij pleegouders.
In het maandag gepresenteerde regeerakkoord kondigden VVD en PvdA een regeling aan om een verblijfsvergunning te geven aan sommige kinderen van buitenlandse afkomst die vijf jaar of langer in Nederland zijn. Het gaat daarbij om kinderen van afgewezen asielzoekers, maar ook om alleenstaande minderjarige asielzoekers die voor hun achttiende al minimaal vijf jaar hier zijn. Ze moeten wel aan hun eventuele terugkeer hebben meegewerkt en over identiteitspapieren beschikken.
De woordvoerder Defence for Childeren schat dat er nog enkele honderden andere jongere asielzoekers in een soortgelijke situatie verkeren. Ook zij maken kans op het kinderpardon.
Geen oplossingVoor de 22-jarige Patricio dos Santos uit Bergen op Zoom dreigt het aangekondigde kinderpardon geen oplossing te bieden. De regeling geldt straks voor jongeren tot en met 21 jaar oud.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.