Harense Smid sluit dertien winkels in het noorden: 133 banen weg

OSS - Elektronicawinkelketen De Harense Smid sluit dertien vestigingen in het noorden van Nederland. Ze worden opgedoekt of ondergebracht bij een andere keten. Volgens vakbond FNV Bondgenoten raken 133 mensen hun baan kwijt.
Voor het merendeel gaat het om banen in de noordelijke winkels, maar ook op het hoofdkantoor verdwijnen door de reorganisatie functies op de expeditie en ondersteuning.

De Harense Smid gaat snijden in de kosten omdat er in de 46 winkels de laatste jaren steeds minder wordt verdiend. Door de economische crisis houden de klanten hun hand op de knip.

Medewerkers zijn geïnformeerd
Het personeel is dinsdag en woensdag door de directie geïnformeerd. In januari 2013 moeten de 13 winkels in het noorden al sluiten. De filialen in Brabant blijven ongemoeid, omdat de 'positie in het zuiden historisch gezien sterker is', aldus directeur Mark van Schaijik van de Harense Smid. Hoewel alle elektronicawinkel in Nederland hun verkopen zien dalen, is het marktaandeel van het Osse bedrijf volgens Van Schaijik gestegen.

Volgens Ron Peters van vakbond FNV Bondgenoten heeft de winkelketen het in Noord-Nederland moeilijker omdat de Harense Smid daar geen begrip is. FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond zijn nog in gesprek met het bedrijf over de ontslagvergoeding voor en begeleiding van de medewerkers die hun baan verliezen.

Grijpstuiver
Ron Peters is niet te spreken over wat de Harense Smid de medewerkers nu biedt: "de grijpstuiver die ze nu bieden is absoluut onvoldoende". Volgens Peters wordt er nu alleen een aanvulling op de ww geboden en begeleiding naar ander werk door het UWV Werkbedrijf. "Maar het UWV Werkbedrijf is zelf aan het reorganiseren en doet niet meer aan werkbegeleiding. We willen daarom dat de Harense Smid een extern bureau inschakelt", alsdus Peters.

FNV Bondgenoten eist dat de elektronicawinkelketen een hogere ontslagvergoeding biedt. De komende weken gaat de bond de filialen van de Harense Smid af en wordt er gefolderd. Tijdens twee vakbondsbijeenkomsten in Hoogeveen en Eindhoven zal het personeel worden bijgepraat.

België
Het bedrijf heeft ook drie elektronicawinkels in België. Volgens Van Schaijik zijn daar geen problemen en draaien die winkels goed. Geruchten over verkoop van die winkels aan een Belgisch bedrijf kloppen volgens hem niet.

Er komt meer focus op de internetwinkel van de Brabantse keten. Ook gaat het bedrijf zich meer op zakelijke klanten richten.
Meer over dit onderwerp:
bedrijven harense smid reorganisaties