Urnen en grafveld uit Romeinse tijd ontdekt in klei van Veen

3 november 2012 om 16:39
nl
Twaalf urnen uit de Romeinse tijd zijn gevonden in de vette rivierklei van het land van Heusden en Altena. De potten met daarin resten van menselijke crematies dateren vermoedelijk uit de tweede eeuw na Christus. John Kollen van de archeologische vereniging Altena noemt de vondst 'zeer bijzonder'.
Geschreven door

De kruiken werden al in het voorjaar gevonden op een bouwterrein bij de Hervormde kerk in Veen. De gemeente Aalburg wil daar meer dan honderd nieuwe woningen bouwen.
De Archeologische Vereniging Land van Heusden en Altena heeft de vindplaats van de twaalf urnen maanden geheimgehouden. Volgens John Kollen van de vereniging was dat nodig, omdat liefhebbers 's nachts anders naar de plek zouden graven. "En die kijken niet zo nauw. Ze zetten een lampje op hun kop en graven alles af en nemen alles mee."
Menselijke restenIn de urnen werden resten aangetroffen van menselijke crematies. De urnen kwamen in stukken uit de grond, maar één urn is volledig gerestaureerd. De vondst van de urnen ligt gevoelig in het overwegend Christelijk dorp. Veel inwoners ontkennen dat er beschavingen, waaronder de Romeinen, hebben bestaan die ver voor de geboorte van Christus de aarde al bevolkten.
Potje kijkenDe gemeente Aalburg houdt woensdagmorgen een bijeenkomst waar de vondsten worden getoond aan de media. Ook worden dan de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, in de grond van het nieuw aan te leggen voetbalcomplex van Achilles Veen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.