Video

Barack Obama wint verkiezingen Amerika, Brabantse studenten staan er met hun neus bovenop

7 november 2012 om 07:30
nl
De Amerikaanse president Barack Obama is herkozen voor een tweede ambtstermijn. De Democraat bleef zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney ruim voor in de tellingen. Studenten van Fontys in Tilburg maakten het van dichtbij mee.
Geschreven door

Zij waren afgereisd naar Amerika om de verkiezingen ter plekke te volgen en zaten middenin de hysterie. "Het is hier echt een gekkenhuis overal, mensen klimmen in de bomen, ze staan hier rijendik. We hebben de peilingen gevolgd in een pub waar aanhangers aanwezig waren van beide partijen", vertelt Fontys-studente Sanne Wagemakers. Ze noemt het een moment om nooit te vergeten.
Met promotieteam Obama op padSanne is een van de 24 leerlingen communicatie van Fontys Economische Hogeschool in Tilburg. Ze vertrokken 30 oktober naar Washington. Ze bezochten onder meer het Capitool, de Nederlandse ambassade en ze gingen de straat op met een promotieteam van Barack Obama.
Ondertussen hebben leerlingen van het Elde College in Schijndel de verkiezingen gevolgd vanuit de aula. De leerlingen van de vierde, vijfde en zesde klassen tweetalig vwo kwamen om zes uur in de ochtend naar school voor de finale van de presidentsverkiezingen. De verwachting was dat het een nipte overwinning zou worden maar Obama had een sterke voorsprong. De echte spanning ontbrak daardoor een beetje.
De leerlingen hebben meegedaan aan polls, stemwijzers, een enquête en ze hadden de mogelijkheid om de verkiezingen te voorspellen per staat. Als afsluiter volgde een Amerikaans ontbijtbuffet.
Obama bedankt kiezersNog voordat de uitslag uit staten als Florida en Virginia duidelijk werden, ging Obama al over de magische grens van 270 kiesmannen heen. Het was uiteindelijk de staat Ohio die hem over de overwinning bezorgde. In een allereerste reactie liet de president zijn dankbaarheid blijken. "Dit is gebeurd dankzij u. Dank u", twitterde hij zodra het nieuws wereldkundig werd gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.