Brabantse werkgevers niet eens met koopkrachtverlies middeninkomens

TILBURG - De bezuinigingsmaatregelen van het kabinet zijn volgens de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW zeer schadelijk voor het consumentenvertrouwen. De werkgevers maken zich vooral zorgen om de - in hun ogen - doorgeslagen nivellering die grote groepen van de maatschappij treft.

BZW-voorzitter Peter Swinkels: "De mist rond de exacte koopkrachteffecten zal nog wel even zal blijven hangen. Maar voor mij staat nu al vast dat de gezinnen met een boven modaal inkomen de dragers van onze economie - er met de huidige kabinetsplannen honderden euro's per maand op achteruit gaan. Zij zullen de hand op de knip houden en het consumentenvertrouwen zal nog verder dalen dan het inmiddels bereikte historische dieptepunt."

Veel bezuinigingsmaatregelen
Swinkels doelt op de aangekondigde combinatie van nieuwe maatregelen: de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, inkomensafhankelijke ziektekostenpremie, toenemende kosten voor schoolgaande en studerende kinderen en de afname van de kinderbijslag. Deze bezuinigingen komen nog bovenop eerder aangekondigde maatregelen als de BTW-verhoging en de stevige verlaging van de kinderopvangtoeslag in 2013.

Swinkels: "Wie brede schouders heeft, zal natuurlijk evenredig meer moeten bijdragen aan de noodzakelijke lastenverzwaring. Maar het doorgeslagen nivelleringsbeleid dat het kabinet nu aankondigt, doet afbreuk aan alle andere dappere kabinetsmaatregelen. Grote investeringen in woningen en andere kapitaalgoederen die leiden tot productiviteitsstijgingen, komen alleen tot stand als er een groep is die het benodigde geld bijeen kan sparen en vertrouwen heeft in de toekomst."

Banen vernietigd
De BZW-voorzitter vindt dat het kabinet snel maatregelen moet aankondigen die de koopkracht van de burgers en werknemers verbetert en het aantrekkelijk maken om te blijven werken. "Het laatste waar we op zitten te wachten is een verdere daling van het consumentenvertrouwen én de werkgelegenheid. Als je kijkt naar dat laatste punt heeft het CPB berekend dat alleen al de inkomensafhankelijke zorgpremies op termijn 1 tot 2 procent werkgelegenheid vernietigen, oftewel 70.000 tot 140.000 banen. Dat kan toch volstrekt niet de bedoeling zijn!" aldus Swinkels.
Deel dit artikel: