Video

TNO Helmond komt met airbag voor fietsers

8 november 2012 om 16:55
nl
TNO in Helmond presenteerde woensdag een speciale fietsersairbag die het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers met de helft kan terugdringen. Als de airbag gecombineerd wordt met automatisch remmende auto's zorgt het zelfs voor zeventig procent minder slachtoffers.
Geschreven door

De fietsersairbag wordt in auto's ingebouwd op de plaats waar het motortje van de ruiterwisser zit. Bij een botsing met een fietser of een voetganger ontvouwt de airbag zich over de onderkant van de voorruit en de zijstijlen. Volgens projectleider Margriet van Schijndel zijn dat de delen van de auto waar bij een botsing het meeste dodelijke letsel ontstaat.
Elke auto zijn eigen airbagHet zal zeker nog vijf jaar duren voordat er auto's op de markt komen waar zo'n fietsersairbag is ingebouwd, meent Van Schijndel. "Een airbag moet specifiek voor een automodel ontwikkeld worden."
Hugo van der Steenhoven, directeur van de Nederlandse Fietsersbond onderschrijft dat. "Het zal afhangen van de auto-industrie om zo'n airbag in te bouwen, maar eigenlijk zijn het vooral de automobilisten die in moeten zien dat het voor de verkeersveiligheid belangrijk is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.