Prins Willem-Alexander vliegt in een apache-helikopter

GILZE-RIJEN - Prins Willem-Alexander heeft dinsdag in een apache-gevechtshelikopter gevlogen. De prins deed mee met een oefenvlucht boven de Veluwe en bezocht aansluitend de vliegbasis Gilze Rijen.
De oefenmissie is onderdeel van het werkbezoek dinsdag aan vliegbasis Gilze-Rijen. De kroonprins heeft tijdens zijn bezoek ook gesproken met leden van het 301-squadron over de operationele inzet in verschillende gebieden van de wereld.


'Geen schoolreis'
De prins mocht zelf vliegen samen met vlieger Klaas. Volgens Klaas pikte de prins het vliegen in een apache heel snel op. "Het is natuurlijk best gecompliceerd om in een apache te vliegen, maar je merkt wel dat de Kroonprins al veel vlieg-ervaring heeft in andere toestellen."

Volgens commandant Pier Schipmölder van het 301-squadron is het geen schoolreisje voor de prins, maar hard werken. "Tuurlijk is het mooi om in een apache te vliegen, maar de Prins moest doelen opsporen en dat is hard werken", lacht hij. "En voor ons als vliegbasis is het heel belangrijk dat wij kunnen laten zien wat we doen. De missie stond in het teken van de communicatie tussen grondpersoneel en de vliegers in de lucht. Daar kun je over praten, maar je moet het vooral ervaren. Dat heeft prins Willem-Alexander vandaag gedaan."

Grond-lucht
De prins wil op vliegbasis Gilze-Rijen ervaren hoe grond- en luchtpersoneel samenwerkenwerken bij ondersteunende missies. Tijdens het bezoek kwamen ook de bezuinigingen binnen Defensie ter sprake.

De Koninklijke Luchtmacht nam onlangs nog wel twee nieuwe Chinook-helikopters in ontvangst op vliegbasis Gilze-Rijen. De helikopters van het model CH-47F zijn de eerste van zes nieuwe aankopen. In totaal zijn er dan zeventien Chinooks.