Rel in Roosendaal om 'gestolen' erfgoed uit bankgebouw

20 november 2012 om 18:15
nl
In Roosendaal is commotie ontstaan over een waardevol kunstwerk. Het gaat om een porseleinen tegeltableau uit 1918. Het is 'weggegooid' door de ABN-AMRO aan de Markt in Roosendaal, volgens verhuizer Frits Brand. En daarna heeft hij het uit de afvalcontainer gevist en voor 3500 euro te koop aangeboden. De bank heeft aangifte gedaan van diefstal.
Geschreven door

Begin mei dit jaar haalde Brand met enkele collega's oude rommel weg van de zolder van het bankgebouw aan de Markt in Roosendaal. Het ging om oud ijzer, zoals dossierkasten. Maar er lagen ook oude dossiers die vernietigd moesten worden. Alles werd in de afvalcontainer gekieperd.
Volgens verhuizer Frits Brand kreeg hij uitdrukkelijk opdracht van een bankmedewerker om ook het kunstwerk, het historisch tegeltableau mee te nemen en weg te gooien. Maar toen hij het object in de afvalcontainer later nog eens bekeek begon hij te twijfelen. Naar eigen zeggen wees een vriend hem er op dat het toch wel iets bijzonders kon zijn.
Museum Brand viste het ding uit de afvalcontainer en bewaarde hem thuis. Kort daarna besloot hij het te koop aan te bieden bij gemeentemuseum Het Tongerlohuys in Roosendaal. Het museum reageerde enthousiast en kondigde aan het kunstwerk te willen kopen, waarschijnlijk zonder te weten dat er een luchtje aan zit. 
Volgens het museum gaat het om Roosendaals erfgoed. Het is een Delftsblauw tableau met 20 tegels en het is gemaakt in 1918 door kunstenaar Jan Willem Lispet bij de wereldberoemde aardewerkfabriek De Koninklijke Porceleyne Fles in Delft. 
Markt RoosendaalOp het tableau is de Markt van Roosendaal te zien zoals die er een eeuw geleden uit zag. Links staat het bankgebouw van de vooraanstaande bankiers- en bestuurdersfamilie Van Gilse. In de rand van het tableau onderin staan ook voormalige bankgebouwen afgebeeld met de vermelding: 3 november 1893 - 1918. Dat wijst op het 25-jarig bestaan van de bank. De familie Van Gilse heeft het cadeau gedaan aan de bank in 1918.
Het Roosendaals gemeentearchief heeft twee foto's van dit tableau op de website staan. Wanneer die foto's zijn gemaakt en of het kunstwerk al langer in beeld was, is onduidelijk.
Schriftelijke overeenkomstAfgelopen zomer was er nog geen vuiltje aan de lucht. Daarom maakten Brand en het museum afspraken. Op 1 juni tekenden ze een bruikleenovereenkomst. Die is geldig tot 1 december dit jaar. Het museum beloofde het object zorgvuldig te beheren, correct op te stellen en te verzekeren. Waarschijnlijk wist het museum niet dat er een luchtje zat aan het object.
Er werd ook overeengekomen dat het museum 3500 euro zou betalen voor het tableau. Maar geld om het ding te kopen was er nog niet. Er zou nog een actie volgen om het geld in te zamelen. Hoe het daar mee staat is onbekend.
Aangifte diefstalUit mailwisselingen tussen de bank en de opruimers/verhuizers dit voorjaar bleek niets van diefstal. Wel was er wat onenigheid over extra kosten die de opruimers zouden hebben gemaakt. Ze klaagden over de nogal trage lift en problemen met een kluis. Hoe dat is opgelost is niet bekend maar geen spoor van een diefstal.  
Het lijkt er op dat pas na de zomer de alarmbellen gingen rinkelen bij de bank, waarom toen pas is onbekend. De bank deed uiteindelijk aangifte van diefstal op 3 oktober. De bank wil niet verder ingaan op de zaak. Er wordt alleen nadrukkelijk gezegd dat het kunstwerk in het kantoor zeker niet bij het vuilnis stond en dat er ook geen toestemming was om het mee te nemen.
Na de aangifte nam de politie begin november, het kunstwerk in beslag. Het werd meegenomen uit de kluis van het museum naar het politiebureau in Roosendaal en daar ligt het nu te wachten op de uitkomsten van een rechercheonderzoek.
De 'nieuwe eigenaar' wordt deze week nog verhoord door de politie. Daarna beslist justitie of er een strafrechtelijk staartje aan zit of dat Frits Brand zijn historische  tegeltableau gewoon weer mee naar huis mag nemen. 



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.