Video

Commissie Huijbregts: zes gemeenten in Midden Brabant 'kwetsbaar'

21 november 2012 om 17:00
nl
Van de acht gemeenten in Midden-Brabant zijn er zes 'kwetsbaar qua organisatorisch vermogen'. Dat staat in een rapport van een onderzoekscommissie onder leiding van oud-burgemeester Helmi Huijbregts van Oosterhout. Ze vindt dat de zes gemeenten veel meer moeten gaan samenwerken. Uiteindelijk kan dat leiden tot het samenvoegen van gemeenten.
Geschreven door

De commissie Huijbregts onderzoekt de bestuurskracht van alle Brabantse gemeenten. Midden-Brabant is na Noordoost-Brabant de tweede regio die tegen het licht is gehouden. Het rapport werd woensdag in Den Bosch gepresenteerd.
Meer gasDe zwakkere gemeenten in Midden-Brabant zijn: Goirle, Hilvarenbeek, Dongen, Loon op Zand, Oisterwijk en Gilze en Rijen. Waalwijk en Tilburg zijn volgens Huijbregts wel berekend op hun taak. Volgens Huijbregts ontbreekt het bij veel gemeenten het 'urgentiegevoel' als het om samenwerking gaat. Ze vindt dat de zes gemeenten 'meer gas' moeten geven.
Daarbij zou Goirle zich moeten richten op Tilburg. Hilvarenbeek zou samenwerking moeten zoeken met Oisterwijk en Haaren. Dongen kan kiezen tussen Tilburg of Waalwijk. Gilze en Rijen moet samenwerken met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau, of met Tilburg. Loon op Zand werkt al samen met Waalwijk en Heusden.
Overgangsfase De commissie Huijbregts ziet de samenwerking als een 'overgangsfase'. Die zou gevolgd kunnen worden door het samenvoegen van gemeenten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.