Wietpas afgeschaft, maar duidelijker wordt het niet voor de Brabantse coffeeshops

EINDHOVEN/BREDA - De nieuwe regels van minister Opstelten van Justitie voor de verkoop van wiet leidt tot veel onduidelijkheid bij de coffeeshops. In Breda worden klanten niet meer geregistreerd, in Eindhoven juist wel. "Het wordt er allemaal niet duidelijker op."
Met de vraag wat er nou verandert nu de wietpas is afgeschaft, lopen we coffeeshop The Pink in de Willemstraat in Eindhoven binnen. "Je bent al de zoveelste die dat komt vragen", zegt het meisje achter de toonbank. "Ja, de wietpas is afgeschaft, maar je moet je bij ons toch blijven registreren."

En dat terwijl juist de registratieplicht afgeschaft wordt in de nieuwe regels rond de verkoop van wiet. "Maar de burgemeester verlangt wel van ons dat we kunnen aantonen dat we alleen aan inwoners van Nederland verkopen. Dus bij ons moet je je blijven inschrijven. Die lijst is dan niet meer door de politie in te zien, dat is een verschil. Er komt nog wel overleg met de burgemeester, maar ik denk dat de registratie blijft."

In Breda geen registratie
Coffeeshophouder Rick Brand van De Baron uit Breda hekelt het systeem van de verplichte uittreksels. "Een klant die een paar keer per jaar zo'n ding bij de gemeente moet halen staat via een omweg eigenlijk ook geregistreerd", zegt Brand. "Het spekt alleen maar de gemeentekas en is een drempel voor de Nederlandse bezoeker".

Dat sentiment overheerst ook bij de Eindhovense coffeeshops. Elke keer opnieuw een uittreksel uit het GBA moeten aanvragen, is geen doen. "Het idee bestaat volgens mij om deze uittreksels een jaar geldig te maken", vertelt een medewerker van een Eindhovense coffeeshop.

'Werkt straathandel in de hand'
"Maar als je hem aanvraagt moet je wel aangeven waar je hem voor nodig hebt. Dan sta je dadelijk niet bij de coffeeshop geregistreerd, maar wel bij de gemeente", zegt hij. Rick Brand ziet waar deze nieuwe regels toe gaan leiden. "De overheid werkt toch weer de straathandel in de hand", zegt Brand, die ook voorzitter is van de Actieve Bredase Coffeeshops.

Bij de Grasscompany, met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, hoef je helemaal geen uittreksel te laten zien. Ook hoef je je daar niet te laten registreren, laat een medewerker van de Grasscompany aan Omroep Brabant weten. Klanten kunnen daar op vertoon van een Nederlands paspoort of ID-bewijs wiet kopen. 

Zeker voor het onzekere
In coffeeshop Eurogarden aan de Geldropseweg in Einhoven nemen ze het zekere voor het onzekere en blijven ze klanten die wiet willen kopen, registreren. "Wij registreren alleen voor onszelf, zodat wij weten dat we goed zitten. Die lijst is niet voor de politie in te zien", zegt de jongen steunend met zijn handen op de toonbank.

Met de wietpas stapte Eindhoven wel enige tijd af van het uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) dat nodig was om je in te schrijven. "We waren in Eindhoven van GBA af, maar nu is die weer terug. En dan kan het in januari ook allemaal weer veranderen. Het wordt er allemaal niet duidelijker op."

'Anders kan ik de tent wel sluiten'
Een klant in coffeeshop New Wave aan de Stratumsedijk kijkt verwachtingsvol de eigenaar van de zaak aan. "Zonder pasje?", vraagt hij hoopvol. "Nee, je moet je gewoon registreren. Als ik het niet doe en ze pakken me, kan ik de tent wel sluiten." Teleurgesteld koopt de jongen een blikje fris en verlaat zonder wiet het pand.

Zijn medewerker weet ook allemaal niet meer wat de bedoeling is. "De wietpas was bedoeld om de voorraad aan de achterdeur klein te houden, door buitenlandse klanten buiten te houden. De regels over de aanvoer van wiet aan de achterdeur was al vaag, nu wordt de verkoop aan de voordeur ook al schimmig."

"Wat ik niet begrijp", vervolgt hij, "Opstelten is zelf burgemeester geweest van ene grote stad. Die weet dan toch hoe het werkt? Onbegrijpelijk. We blijven het maar zo doen met registratie. Wij snappen er ondertussen zelf al niks meer van en wij werken in een coffeeshop, kan je nagaan."