Gevolgen Q-koorts nog steeds merkbaar

EINDHOVEN - Al is volgens volgens het RIVM de grote Q-koortsgolf voorbij, toch hebben veel mensen nog last van de naweeën. Zaterdag 24 november wordt het boek 'De impact van de Q-koorts. Het menselijke verhaal' gepresenteerd. Schrijver Tijs Kierkels interviewde patiënten en geitenboeren over de nasleep van de Q-koorts.
In 2007 zat de wachtkamer van huisartsenpraktijk Herpen vol met mensen die ziek werden door nog onduidelijke redenen. Waar kwam dit vandaan en misschien nog wel belangrijker: wat was het? Later werd bekend dat deze mensen besmet waren met de Q-koorts. Een door een bacterie veroorzaakte ziekte die zijn oorsprong kent bij geiten en schapen. Moeheid, hoofdpijn, zweten, spierpijn, misselijkheid en braken, diarree of een verlaagde hartslag. Allemaal symptomen die op kunnen treden bij besmetting.

Rol van de overheid
Op het toppunt in 2008 en 2009 raakten duizenden mensen besmet. Het leidde zelfs tot dodelijk slachtoffers. De rol van de overheid werd later in een rapport gekraakt. Ze was nalatig geweest. Het vertrouwen van de burgers werd ernstig geschaad doordat er onvoldoende aandacht was voor voorlichting over het besmettingsgevaar en gezondheidsklachten niet of te laat werden erkend.

2012
Dit jaar zijn er inmiddels 67 Q-koorts besmettingen bekend, veel minder dan een aantal jaar geleden. Volgens het RIVM is de epidemie voorbij, schrijver Kriekels is het daar niet mee eens. "Het aantal ligt nog zeker vier tot zes keer hoger dan voor de uitbraak." Daarnaast zijn de effecten bij de getroffenen nog steeds merkbaar.

Kris Kras
Het boek van Kriekels wordt zaterdag gepresenteerd. Boeren en patiënten vertellen daarin hun verhaal. Verslaggever Koen Wijn gaat vandaag enkele bijzondere verhalen optekenen. Elk uur te horen op Omroep Brabant radio en door de dag heen te beluisteren op deze website.


Meer over dit onderwerp:
kriskras kris kras q-koorts veeteelt liessel