Vier Herculessen tegelijk lucht in vanaf Vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN - Vliegbasis Eindhoven hebben donderdagmiddag bescheiden gevierd dat zijn Hercules-toestellen ingrijpend zijn gemoderniseerd. De toestellen zijn de afgelopen drie jaar aangepast in de fabriek van Marshall Aerospace in het Engelse Cambridge. Hier zijn ze ook gebouwd.
Om halfdrie donderdagmiddag stegen de transportvliegtuigen tegelijk op vanaf Vliegbasis Eindhoven. Tussen halfvijf en vijf uur keerden ze samen terug. De Herculessen zijn zelden alle vier tegelijk op de basis gestationeerd.

Laatste snufjes
Zowel de cockpit als een deel van de passagiersruimte van de 'kisten' is, zoals Defensie dit noemt, opgewaardeerd. In de cockpits zijn alle analoge beeldschermen vervangen door digitale exemplaren, voorzien van de laatste snufjes.

“De aanpassingen komen zowel de werkdruk van de piloten, de ‘situational awareness’ als de veiligheid ten goede”, zo meldt het ministerie van Defensie op zijn site. Directeur Martin Broadhurst van Marshall Aerospace komt ook aan het woord: “Dit is een van de meest omvattende en complexe opdrachten die wij ooit hebben uitgevoerd.”