Proefproces wietpas in Breda begonnen

BREDA - Voor de rechtbank in Breda is vrijdag begonnen met het proefproces tegen de wietpas. Coffeeshophouders kwamen massaal naar de publieke tribune in de Bredase rechtzaal.
Ruim veertig eigenaren en medewerkers van de shops steunen Stichting De Cirkel en coffeeshop Toermalijn uit Tilburg die met twee advocaten de belangen van de coffeeshops vertegenwoordigen.

Ondanks het afschaffen van de wietpas door minister Opstelten van Justitie hebben de coffeeshops nog steeds veel bezwaren tegen het beleid. Met name het verplicht moeten laten zien van het uittreksel van het bevolkingsregister door bezoekers en het niet mogen verkopen aan buitenlandse drugstoeristen staat ter discussie.


Bestuursrechter
In het proces voor de bestuursrechter in Breda staan de advocaten van de coffeeshops tegenover de advocaten van de gemeente Tilburg. De coffeeshophouders hebben bezwaar tegen de opgelegde sluiting van coffeeshop Toermalijn aan de Besterdring in Tilburg. Die moet van de gemeente een dag dicht omdat bij de invoering van de wietpas in mei de regels werden overtreden. Zo werden er buitenlandse bezoekers in de shop aangetroffen en werd geen ledenlijst aangetroffen. Daarvoor zou de shop op 14 december een dag dicht moeten.


Mosterd na de maaltijd
Het gaat nu in het proefproces van de coffeeshophouders tegen de gemeente Tilburg vooral over de manier waarop de gemeente de situatie controleert en handhaaft binnen de landelijke regels.

Eigenaar Willem Vugs van coffeeshop Toermalijn is ook na het afschaffen van de wietpas niet blij met het beleid. Volgens hem is het proefproces dan ook geen mosterd na de maaltijd. "Natuurlijk, de actualiteit gaat snel en er verandert snel veel. De wietpas is afgeschaft, maar wij worden nog steeds aan allerlei regels gehouden waar we het niet mee eens zijn", aldus Vugs. "Wij willen een principiële uitspraak van de rechter in deze zaak. Met name over de buitenlandse drugstoeristen. Dat we niet meer alleen aan Nederlandse klanten mogen verkopen."
De Bredase bestuursrechter doet op 17 januari uitspraak in de zaak.
Meer over dit onderwerp:
wietpas proefproces