TweeSteden Ziekenhuis Tilburg heeft ruzie met verzekeraars CZ en VGZ

TILBURG - Het Tilburgse TweeSteden Ziekenhuis heeft een conflict met verzekeraars CZ en VGZ. De twee verzekeraars vergoeden geen behandelingen die het ziekenhuis biedt aan ICD-patiënten met hartritmestoornissen. ICD-patienten hebben een geïmplanteerde defibrillator.
Zowel het TweeSteden Ziekenhuis als zorgverzekeraar CZ vinden de term 'ruzie' overdreven. Het ziekenhuis snapt alleen niks van de opstelling van CZ. Die wil namelijk wildgroei in specialisaties in ziekenhuizen voorkomen.

Volgens CZ kost zo'n specialisme opzetten geld. "Als ieder ziekenhuis maar van alles aanbiedt, wordt de zorg onbetaalbaar."

Geen begrip patiëntenvereniging
De Landelijke patiëntenvereniging voor ICD-dragers kan ook op geen enkele manier begrip opbrengen voor deze opstelling. Voorzitter Marinus Split: "Met een ambulance van Tilburg naar Eindhoven of Breda, dat kost pas geld." In deze twee Brabantse steden vergoedt CZ wel deze behandeling tegen hartritmestoornissen.

Het TweeSteden steekt nu samen met het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis zelf twee miljoen euro in het uitvoeren van zestig van deze zogenaamde ICD-implantaties, om te voorkomen dat het zijn ministeriële vergunning kwijtraakt vanwege een te lage 'omzet'. "Dat houden we niet lang vol", zegt cardioloog Muntinga. "Als deze grote verzekeraars blijven weigeren om deze operaties te vergoeden, is het einde oefening voor Tilburg."