Onderzoek naar sterfgevallen in Vughtse gevangenis

27 november 2012 om 00:28
nl
In de gevangenis van Vught zijn dit jaar zes gedetineerden overleden. Er wordt onderzocht of er een verband is tussen de sterfgevallen en de verleende zorg.
Geschreven door

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven laat maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er tot 12 november van dit jaar zes gedetineerden zijn overleden.
Kwart van landelijkIn vier gevallen ging het om zelfmoord. Het aantal sterfgevallen in Vught is goed voor een kwart van het landelijk aantal, dat is 24. De Nationale Ombudsman heeft een onderzoek ingesteld naar deze en andere sterfgevallen. Zo werd ook een bezoek gebracht aan de penitentiare inrichting in Grave, waar recent eveneens een gevangene overleed.
'Verantwoorde zorg'Teeven trekt uit de studie van de ombudsman en een onderzoek van de Rabdoud Universiteit in Nijmegen dat 'mijn algemeen beeld is dat penitentiaire inrichtingen verantwoorde (medische) zorg verlenen'. Het vervolgonderzoek voor 'Vught' dat door Teeven is aangekondigd, wordt uitgevoerd door de Inspectie voor Veiligheid en Justitie (IVenJ) en de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). In het voorjaar van 2013 moet dit onderzoek klaar zijn.
Onderzoek koepelgevangenisDe Boschpoort, of koepelgevangenis, in Breda werd begin vorig jaar onderworpen aan een soortgelijk onderzoek. Het aantal zelfmoorden was daar ook vier in een jaar. De Inspectie voor de Sanctietoepassing concludeerde toen dat de gevangenis de goede psycho-medische verbeteringen had doorgevoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.