Minder publiek bij voetbalwedstrijden NAC Breda

BREDA - De tegenvallende prestaties bij NAC Breda zijn ook te zien op de tribunes. Het Rat Verlegh Stadion zit dit seizoen beduidend minder vol dan vorig seizoen. Gemiddeld komen er dit seizoen tot nu toe een kleine 17.000 mensen naar een thuiswedstrijd. Dat is flink minder dan vorig seizoen, blijkt uit een onderzoek naar alle thuiswedstrijden van Brabantse clubs de laatste twee seizoenen.
In de eerste zeven thuiswedstrijden van dit seizoen trok NAC gemiddeld zo'n 600 toeschouwers minder per wedstrijd dan in de eerste zeven wedstrijden vorig seizoen. Naarmate de ontknoping in de eredivisie dichterbij kwam, werden de tribunes toen wel weer voller.

De teruggang kan bepaald niet afgeschoven worden aan het competitieschema: met FC Twente, AZ, Vitesse en FC Utrecht kwamen toch al genoeg aansprekende tegenstanders naar Breda.

Makkelijk avondje NAC
Opvallend detail: van het ooit zo beruchte 'avondje NAC' is niets meer over. NAC speelde dit seizoen in Breda twee middagwedstrijden op zondag en vijf avondwedstrijden op vrijdag en zaterdag. Beide middagwedstrijden werden gewonnen, uit de vijf avondjes NAC hield de ploeg welgeteld één punt over.

Ondanks de relatieve terugloop, is NAC nog wel steeds de club met de op-een-na volste tribunes: alleen het PSV-stadion zit nog steeds voller. Het opnieuw prima draaiende RKC hijgt NAC wel in de nek: natuurlijk niet in absolute aantallen, maar wel in bezettingsgraad: het percentage van alle stoelen dat bezet is. >Vorig seizoen bedreigde NAC aan het einde van het seizoen PSV om de koppositie van deze ranglijst, nu is PSV, met een gemiddelde bezetting van 94 %, onbedreigd de club met de volste tribunes van Brabant.

Meer lege tribunes
NAC is niet de enige Brabantse club die met leeglopende tribunes te kampen heeft. Ook de spelers van FC Eindhoven, FC Oss en Den Bosch speelden dit seizoen voor meer lege stoelen dan vorig seizoen.

Het Brabants gemiddelde is ondanks de teleurstellende resultaten wel gelijk gebleven, vooral omdat het Willem II stadion beduidend voller is geworden. De Tilburgers laten zien dat het spelen tegen aansprekende tegenstanders meer doet met supporters dan die wedstrijden ook echt winnen. Willem II verliest nu in de eredivisie veel meer dan vorig seizoen, maar begroet bij thuiswedstrijden nu wel bijna 2000 extra supporters.

Gemiddelde stadionbezetting in thuiswedstrijden

PSV 94 % (gemiddeld 32.913 toeschouwers)
NAC Breda 89 % (16.879)
RKC Waalwijk 83 % (6261)
Helmond Sport 78 % (3199)
Willem II 74 % (10.750)
FC Eindhoven 61 % (2803)
FC Den Bosch 46 % (3891)
FC Oss 43 % (2004)
Meer over dit onderwerp:
voetbal nac breda supporters publiek toeschouwers