Minder bezoekers Bossche binnenstad, maar hoeveel minder?

28 november 2012 om 12:54
nl
Den Bosch mag dan jaar in jaar uit de meest gastvrije stad van Nederland zijn, er komen minder gasten dan vier jaar geleden en die geven ook minder uit. Hoeveel minder bezoekers er zijn is onduidelijk. Twee onderzoeken schetsen een verschillend beeld. Het ene zegt dertig procent, het andere negen.
Geschreven door

Er wordt dertig procent minder verkocht dan vier jaar geleden. De waardering van de bezoekers voor de binnenstad blijft onverminderd hoog. En met de leegstand valt het ook mee in vergelijking met andere steden.
Dat blijkt uit een  brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De gemeente laat elke vier jaar onderzoek doen naar de economische kracht van de binnenstad.
Onwaarschijnlijke afwijkingHet onderzoeksrapport verscheen dit keer later dan was gepland. Dat komt doordat de cijfers onwaarschijnlijk afweken van vier jaar geleden. Daar was iedereen door verrast, schrijft het college van burgemeester en wethouders in de brief. En daarom is er nog eens gerekend.
Onderzoeksbureau BRO, dat het onderzoek deed, constateerde maar liefst 30 procent minder bezoekers in vergelijking met 2008. Dat kan volgens de ondernemers en de gemeente niet, want zo'n daling past niet in het "druktebeeld",  dat zij hebben. Zelfs niet als wordt meegerekend dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit het centrum is verdwenen.
Nog een tellingDaarom wilde de gemeente wachten op de tweejaarlijkse passantentelling van bureau Locatus. Die tellers kwamen uit op een daling van negen procent. Dat is in overeenstemming met het de landelijke terugloop in binnensteden. BRO houdt overigens vast aan die dertig procent.
B en W kiezen in de brief aan de gemeenteraad voor de veilige weg en schrijven: "Er is voor gekozen beide cijfers in de Binnenstadsmonitor naast elkaar te zetten, zonder één van beide tot het enig juiste te verklaren. Ze zijn op verschillende manieren tot stand gekomen. Dat was voorheen ook zo, maar toen liepen de uitkomsten van beide bureaus niet ver uiteen."
Wel eens zijn ze het over de verminderde verkoop. In winkels met niet-dagelijkse boodschappen is bijna 30 procent minder besteed dan in 2008. Dat is het gevolg van de economische crisis. Daar is iedereen het over eens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.