VVD Tilburg: gemeente moet zelf wiet kunnen telen

TILBURG - Illegale wietplantages zijn binnenkort verleden tijd. Althans, als het aan de VVD in Tilburg ligt. De partij wil dat Tilburg wietteelt kan reguleren of zelf een wietplantage kan beginnen.
Volgens de VVD komen de problemen rondom coffeeshops vooral door illegale wietteelt, die grotendeels in handen is van de georganiseerde criminaliteit.

'Tijd om te proberen'
"In de huidige situatie zijn we de criminaliteit aan het spekken. Dat vind ik een naar gevoel", legt VVD-raadslid Oscar Dusschoten uit. "We hebben de afgelopen jaren een aantal dingen uitgeprobeerd. Nu is het tijd om dit te proberen."

Landelijk is de VVD geen voorstander van gemeentelijke wietteelt. Wel besloot het nieuwe kabinet om het coffeeshopbeleid te versoepelen, door de verplichte wietpas af te schaffen.

'Veel steun'
De VVD dient maandagavond tijdens de raadsvergadering een motie over de gereguleerde wietteelt in. Dusschoten verwacht veel steun van de andere raadsfracties voor zijn plan.

Vorige week bleek de gemeenteraad in Rotterdam al voorstander van gereguleerde wietteelt. Toevallig of niet, maar verantwoordelijk minister Ivo Opstelten was in beide steden ooit burgemeester. Ook Eindhoven liet jaren geleden al eens weten dat de stad een eigen hennepkwekerij wilde beginnen.