Brabant heeft de meeste dronken automobilisten op de weg

17 december 2012 om 07:18
nl
In Brabant gingen vorig jaar de meeste automobilisten in de fout door na een familiebezoek in het weekend dronken achter het stuur te kruipen. Van alle gecontroleerde weggebruikers had 3,5 procent te veel drank op. Landelijk gezien was dat 2,4 procent. Dat was net zoveel als het jaar ervoor.
Geschreven door

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vergeleken met tien jaar terug is het aantal alcoholovertreders in weekenden bijna gehalveerd.
Volgens het departement is er wel een verschuiving te zien binnen deze groep. Meer dronken automobilisten waren afkomstig van familie: van 17 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. Minder overtreders hadden een bezoek gebracht aan de horeca: van 57 procent in 2008 naar 50 procent in 2011.
BOB-campagneDe BOB-campagne wordt daarom in de wintermaanden speciaal ingezet op automobilisten die bij vrienden of familie op bezoek gaan. Ook zij moeten afspreken dat er iemand rijdt die niet heeft gedronken. De campagne bestaat onder meer uit spotjes voor radio en tv en borden langs de snelweg.
Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat mannen vaker met te veel drank op rijden dan vrouwen. De meeste overtreders zijn 35 tot 49 jaar oud. Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Jaarlijks is bij 1 op de 5 ongelukken alcohol in het spel. De trieste score: 130 doden en 4000 ernstig gewonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.