Advocaten moordproces Danny Gubbels: verdachten er misschien ingeluisd

18 december 2012 om 13:41
nl
De verdachten van de moord op de Bredase jongen Danny Gubbels (12) zijn er misschien ingeluisd. Er was mogelijk sprake van een 'set-up'. Dat stellen de advocaten dinsdag bij de pleidooien in de zaak. Ze hebben vrijspraak gevraagd voor de mannen, wegens gebrek aan bewijs.
Geschreven door

Centraal bewijsmateriaal in deze zaak vormen biologische sporen. De politie vond overal DNA van de drie verdachten na de schietpartij rond het woonwagenkamp in Breda. De biologische sporen zaten op losse spullen in de vluchtauto, zoals een schoenveter, tassen, een iPod, baseballpet en bivakmuts. Ook was er een machinegeweer in de bosjes gegooid met erfelijk materiaal er op dat leidde naar een van de verdachten.
De advocaten vragen zich af waarom juist die persoonlijke spullen met al die sporen zijn achtergelaten, terwijl je ze makkelijk kan meenemen. Ze vinden het vreemd dat er in en op de vluchtauto zelf geen sporen zijn gevonden van de verdachten en dat 'geeft te denken'. De DNA-sporen vormen de kern van het belastende bewijs tegen de drie verdachte mannen. Er is amper direct (technisch) bewijs, zoals ooggetuigenverklaringen.
De advocaten wezen er tijdens de pleidooien ook op dat er bovendien nog veel meer DNA is gevonden rondom de plaats delict, van onbekende personen. Of dat van de in totaal zeven daders is geweest, is onbekend. In databanken is geen match gevonden. Ze stellen verder dat drie van de zeven daders niet geschoten hebben, zoals te zien is op beelden van een observatiecamera.
SchermenDe verdachten volgden dinsdag in alle rust, in de zaal, de pleidooien. De drie mannen zaten achter een stel grote schermen. Ze willen absoluut niet door de buitenwereld gezien worden omdat ze met de dood worden bedreigd. Alleen politiemensen, de rechters en de aanklagers van het OM kunnen ze zien. Er zit een tolk bij omdat twee van de drie mannen Brits zijn.
Het begin van het proces vorige maand verliep opvallend hectisch omdat er volgens de verdachten onvoldoende voor hun veiligheid was gezorgd. Op de eerste zittingsdagen ontkenden de verdachten iedere betrokkenheid. Ze hebben echter geen alibi.  
DreigingVanwege een verhoogde dreiging is de rechtbank Breda -net als alle zittingsdagen- uitgeweken naar de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam. Wat dat veiligheidsrisico precies is, wil niemand zeggen maar algemeen wordt aangenomen dat iemand de verdachten wat wil aandoen. Advocaat Meijering zei dinsdagmiddag dat er aan die dreiging nog niets is veranderd, zo heeft hij van het OM gehoord.
De pleidooien zijn dinsdagmiddag afgerond. Het Openbaar Ministerie gaat de pleidooien uitgebreid bestuderen en reageert op maandag 7 januari, dan in het gerechtsgebouw in Breda. Vanachter het scherm klonk het zuchten van de verdachten toen het OM die extra bedenktijd vroeg. 'We're waiting two years!' zei een van de verdachten teleurgesteld. De uitspraak staat gepland op 1 maart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.