Bredanaar maakt voorstelling over plotselinge dood van zijn beste vriend

BREDA - Het beeld is dat van een mooie jongensvriendschap. Klemens en Raphaël ontmoeten elkaar op de basisschool in Breda en blijven daarna heel belangrijk in elkaars leven. Samen op vakantie, samen naar pianoles, samen uit, samen vakantiebaantjes... een vriendschap voor het leven.
Dinsdag is het precies 14 jaar geleden dat Raphaël plotseling stierf aan een hartstilstand. Hij was aan het joggen in een Utrechts park, de stad waar hij toen studeerde. Reanimatie hielp niet meer en tot vandaag is onduidelijk wat de hartstilstand heeft veroorzaakt.

'Als je 20 bent?'
In Podium Bloos in Breda legt Klemens dinsdag de laatste hand aan zijn voorstelling 'Raphaël'. Een plan dat teruggaat tot bijna het eerste moment dat hij hoorde wat er met zijn vriend was gebeurd. "Ik wist dat ik er nog eens wat mee wilde doen." En even later: "De dood is heel gewoon. Er gaan dagelijks mensen dood. Maar toch niet als je 20 bent?"

In de voorstelling speelt Klemens zichzelf. De rol van Raphaël wordt gespeeld door acteur Maurits van den Berg. En samen spelen ze ook twee acteurs die proberen hun herinneringen te ordenen aan een voorval van veertien jaar geleden. 

Herinnering
"De voorstelling gaat over de herinneringen aan een vriendschap", zegt Maurits. "Maken we van Raphaël niet te veel een held? En er moeten toch ook vervelende dingen gebeurd zijn in zo'n vriendschap?"

De voorstelling 'Raphaël' is gesponsord door de gemeente Breda en door de Hartstichting. Van de voorstelling komt een speciale versie voor scholen en die zou de Hartstichting graag koppelen aan een cursus reanimatie voor kinderen. Zulke cursussen in Duitsland en België hebben positieve ervaringen opgeleverd.

'Raphaël' gaat vrijdag in premiere maar is ook woensdag en donderdag al te zien in Podium Bloos.