Video

Ranomi Kromowidjojo Sportvrouw van het Jaar, carrière-award voor Anky van Grunsven

18 december 2012 om 22:10
nl
Zwemster Ranomi Kromowidjojo uit Eindhoven is dinsdagavond voor de tweede keer op rij uitgroepen tot Sportvrouw van het Jaar. 'Kromo' won de verkiezing van wielrenster Marianne Vos uit Meeuwen. Amazone Anky van Grunsven kreeg tijdens het Sportgala van NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen award, een prijs voor haar hele carrière.
Geschreven door

Vooraf was al duidelijk dat de strijd bij de Sportvrouw van het Jaar vooral zou gaan tussen Vos en Kromowidjojo. "Als het aan mij had gelegen hadden we hier allebei gestaan", zei Kromowidjojo in haar dankwoord. "Maar schijnbaar kon dat niet."
'Kromo' bedankt VerhaerenZe bedankte in haar speech coach Jacco Verhaeren, die recent stopte. "Je was er voor mij toen het wel en niet goed ging. Ik ben je daar zo dankbaar voor. Je bent niet de coach van het jaar, maar de coach van het leven."
Ook dit jaar ging de prijs dus voorbij aan Marianne Vos, die in 2012 zowel wereldkampioen als olympisch kampioen op de weg werd. "Het is natuurlijk een onmogelijke keuze", zei Vos dinsdagavond nog voor het gala tegen onze verslaggever. "Ranomi en ik hebben allebei al onze doelen waargemaakt dit jaar." Kromowidjojo pakte dit jaar twee olympische titels.
Van Grunsven en hockeydamesDressuuramazone Anky van Grunsven uit Erp kreeg uit handen van Edwin van der Sar de Fanny Blankers-Koen award uitgereikt, de 'Nobelprijs' voor Nederlandse sporters. Van Grunsven won bij de Olympische Spelen in Londen brons met het landenteam. In Sydney, Athene en Peking behaalde ze individueel de olympische titel. "Ik weet nog niet of ik doorga, maar daar ga ik morgen over nadenken", zei Van Grunsven.
Het Nederlands vrouwenhockeyteam, winnaar van goud op de Spelen, werd Sportploeg van het Jaar. De ploeg draait voor een groot deel op Brabantse speelsters. "Ik ben super trots op het team en de begeleiding", zei aanvoerster Maartje Paumen in haar dankwoord.
Boze HerlingsMotorcrosser Jeffrey Herlings uit Elsendorp, wereldkampioen in de MX2-klasse was genomineerd voor de titel Talent of the Year. Die prijs ging echter naar BMX'ster Laura Smulders, die brons pakte op de Olympische Spelen. Daar was Herlings niet bij mee. "Wist niet dat 1 rondje net zo hoog aangetelt stond als 16 GP's en wereldkampioen worden dan een 3e plaats. #unfair", twitterde hij.
Zwemcoach Jacco Verhaeren uit Eindhoven kon Sportcoach van het Jaar worden, maar die titel ging naar turncoach Daniël Knibbeler. Epke Zonderland werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.
Omroep Brabant-lezers willen VosOmroep Brabant-lezers hebben overigens een duidelijke voorkeur voor Marianne Vos als sportvrouw.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.