Wiskundigen TU/e: Hollandse berg van Thijs Zonneveld kan niet met bestaand materiaal

19 december 2012 om 14:33
nl
Als er in Nederland een berg van 2000 meter hoog gebouwd moet worden, dan moeten er nieuwe materialen uitgevonden worden. Met bestaande materialen kan dat niet. Maar als het met nieuwe materialen lukt, heb je een uniek object om energie te winnen. Dat schrijven wiskundigen van de Technische Universiteit Eindhoven. Zij hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden een berg in Nederland te maken.
Geschreven door

Het idee is van ex-wielrenner en free-lance journalist Thijs Zonneveld. Het is zijn droom om een berg in Nederland te bouwen van waaraf mensen kunnen skieën of waar mensen tegenop kunnen fietsen. Volgens de grootste critici is Zonneveld naïef en een dromer, maar de wiskundigen van de TU/e zien er wel een uitdaging in.
Die wiskundigen hebben in opdracht van Bartels Ingenieursbureau antwoord gegeven op vragen als: Waar moet de berg gebouwd worden? Hoe kun je de berg bouwen? Hoe maak je de berg duurzaam? Hoe gebruik je de berg?
Duizenden miljardenHun conclusie is duidelijk: zelfs op de meest geschikte locatie blijkt het op dit moment niet mogelijk  de berg te bouwen. De bestaande bouwmaterialen zoals stenen, zand, plastic, staal, glas en beton zijn te duur en te schaars. Voor een berg van beton is bijvoorbeeld bijna vier keer de wereldproductie per jaar nodig. Alleen al deze hoeveelheid aan materiaal brengt kosten met zich mee die oplopen tot in de duizenden miljarden.
Om de berg daadwerkelijk te bouwen moeten lichtere, goedkopere en sneller te produceren bouwmaterialen ontwikkeld worden, aldus de wiskundigen. En daar ligt hun uitdaging.
Investeren in nieuwe materialen is kostbaar maar tegelijkertijd zeer de moeite waard vanwege de talloze mogelijkheden aan energievoorzieningen. Volgens de TU/e-wetenschappers biedt de unieke omvang en grootte van het bouwwerk van een berg ongekende mogelijkheden en uitdagingen.
Snelheid van de wind"De snelheid van de wind op twee kilometer hoogte is twee keer zo groot als de snelheid op zeeniveau, waardoor er acht keer zoveel windenergie met windturbines opgewekt kan worden. De huidige windturbines zijn niet gebouwd op deze windsnelheden", aldus de mensen van de TU/e.
Het toepassen van constructies om windstromen rond gebouwen kunstmatig te versterken, recent ontwikkeld door TU Eindhoven Faculteit Bouwkunde, biedt volgens de wiskundigen door de schaal ook unieke mogelijkheden. Verder kan de zonneschoorsteen, een vooruitstrevende manier om met gebruik van de warmte van de zon windturbines te laten draaien, ingezet worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.