Roosendaalse ziekenhuisschutter blijkt beruchte 'Caviakiller'

BREDA - De man die begin dit jaar voor het Franciscusziekenhuis in Roosendaal heeft staan schieten, blijkt Sander D. te zijn. De Wouwenaar (31) kwam jaren terug in het nieuws als de 'Caviakiller', omdat hij meer dan 100 cavia's uit kinderboerderijen kidnapte, martelde en doodde.
Tijdens zijn TBS-behandeling werd hij er ook van beschuldigd dat hij probeerde een bom in elkaar te knutselen. Daarmee zou hij zichzelf en een hulpverlener willen opblazen. Opnieuw hangt hem nu een jarenlange TBS boven het hoofd maar nu voor een 'lichter' misdrijf. Maar over deze kwestie is het laatste woord nog niet gezegd.

Maandag eiste de officier van justitie achttien maanden cel tegen hem en TBS met dwangverpleging omdat hij een gevaar zou zijn voor de samenleving. Sander D. wordt verdacht van diefstal met geweld en vuurwapenbezit.

Op 6 januari dit jaar werd hij betrapt bij het Franciscusziekenhuis in Roosendaal met gestolen spulletjes zoals drie dozen latex-handschoenen en vijf dozen batterijen. Een beveiliger sprak hem aan en toen begon Sander D. ineens met een alarmpistool in de lucht te schieten terwijl hij riep: 'ik schiet je kapot godverdomme'.

Cavia's ontvoerd bij kinderboerderijen
Hij ontkwam en bleef een tijdje spoorloos maar na oproepen bij Bureau Brabant liep hij in de Belgische buurgemeente Essen tegen de lamp. Eind maart werd hij gearresteerd en sindsdien zit hij in de cel.

Sander D. heeft een opvallend verleden. Als tiener werd hij al veroordeeld omdat hij een trein in brand probeerde te steken. Uitgebreid in het nieuws kwam hij in 2003. Naast diefstal, inbraak en oplichting was de opvallendste aanklacht toen dierenmishandeling. Hij ontvoerde in de nachtelijke uren cavia's bij kinderboerderijen in Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal.

Thuis onthoofde hij de knaagdiertjes of stopte ze in een magnetron om ze te kwellen. Ook zette hij stroom op ze. De dieren die het overleefden verkocht hij, andere beestjes verbrande hij of hij stopte ze in de vriezer. 87 diertjes dumpte hij bij de vuilverbranding in Roosendaal maar tussen de rommel zat ook per ongeluk een schoolboek met zijn naam en daardoor kwam de politie hem op het spoor.

TBS
De rechtbank oordeelde dat de verdachte 'bizarre methoden' toepaste en dat hij het deed om 'verveling te verdrijven en spanning in zijn leven te vinden'. Uit een rapport toen bleek dat zijn stoornis niet te behandelen is maar dat zijn gedrag wel te beïnvloeden is.

Sander D. werd in 2003 veroordeeld door de rechter in Breda. Hij kreeg 12 maanden cel en TBS met dwangverpleging. De rechtbank merkte er toen bij op dat Sander D. gebrekkig is ontwikkeld en dat de veiligheid van anderen voorop staat. Bovendien schatte de rechter in dat de kans op herhaling groot is.

Sander D. werd opgenomen in eenTBS-kliniek in het Zuidhollandse Poortugaal. Daar probeerde hij een bom te maken, volgens justitie. Die bom nam hij mee naar een gesprek met een hulpverlener. Onder tafel probeerde hij het projectiel te laten ontploffen maar dat mislukte. Een strafzaak over dat incident mondde uit in vrijspraak. Zijn behandeling werd wel verlengd maar in 2008 besloot de rechtbank dat hij naar huis mocht.

Leven weer op de rails
Volgens zijn advocaat Barry van Beers uit Roosendaal gaat het sindsdien een stuk beter met hem. Hij heeft ook een vriendenkring en lijkt zijn leven wat meer op de rails te hebben. Daarom is Van Beers ook niet te spreken over de relatief zware strafeis. Volgens hem staat die niet in verhouding tot het misdrijf. 

Ook nu weer liggen de rapporten over zijn psychiatrische toestand bij de rechter. Strekking is dat Sander D. asociale en narcistische trekken heeft en een obsessie voor wapens. Volgens de psychiater is het gevaar voor herhaling groot. Sander D. zelf bestrijdt dat. De rechtbank in Breda doet uitspraak op 11 januari.