Video

Helmond een jaar zonder theater 't Speelhuis: 'Je blijft het heel erg missen'

29 december 2012 om 09:26
nl
'Ontzettend veel vuur dat erg snel oplaaide' verwoestte precies een jaar geleden het Helmondse theater 't Speelhuis. Op 29 december 2011 aan het einde van de middag sloeg de brand een wond in het centrum van Helmond.
Geschreven door

Sinds 1977 was het monumentale theater het middelpunt van achttien kubuswoningen op het Speelhuisplein. Architect Piet Blom ontwierp het theater. Het plafond aan de binnenkant werd beschilderd door Har Sanders, de schilderingen leken op gestreepte gordijnen. "Een schilderij waarin je kunt zitten", zo noemde Sanders het destijds zelf.
Een jaar geleden maakte de grote brand een einde aan het meesterwerk van Piet Blom, aan de draperieën van Sanders en aan de ziel van Helmond. Enkel herinneringen bleven.
'Speelhuis was iets unieks in de hele wereld'Er schoten veel dingen door het hoofd van cabaretier Bert Kuipers toen hij een jaar na dato bij de lege vlakte stond, waar vroeger 't Speelhuis was. "Honderd herinneringen in tien seconden", vertelt hij. Kuipers werd op een paar honderd meter afstand van de plek geboren en schreef mee aan de openingsmusical van 't Speelhuis.
Later stond hij er meer dan honderd keer op het podium. "Je blijft 't Speelhuis heel erg missen", vertelt hij. "Als je hier op de bühne stond, zat je als het ware bij het publiek op schoot. Ik vond het geweldig." Hij denkt dat er geen nieuw theater komt. "Maar als er toch iets komt, moet het wel apart en spraakmakend zijn, want 't Speelhuis was iets unieks in de hele wereld!", vindt Kuipers.
'We gaan het niet redden'Ook Ben van Otterdijk kan zich de brand nog als de dag van gisteren herinneren. Hij was hoofdofficier van de brandweer toen de brand het Speelhuis verwoestte. "Ik weet nog dat ik de burgemeester ter plaatse tegen kwam. Ik zei tegen hem dat we het niet gingen redden."
Toch is Van Otterdijk tevreden over hoe zij de brand aangepakt hebben. Door snel te handelen konden ze de bibliotheek namelijk wél redden.
Wel of niet herbouwen? In de maanden na de brand laaide de discussie over een nieuw Speelhuis behoorlijk op. Het gebouw in ere herstellen, zou erg veel geld kosten. Uiteindelijk werden de resten gesloopt.
Helmond krijgt een nieuw theater, maar niet op het vertrouwde Speelhuisplein. De Onze Lieve Vrouwekerk aan de Wilhelminalaan wordt ingericht als tijdelijk theater. In februari moet de verbouwing klaar zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.